ОбществоРегионални

Людмила Бързанова пое ръководството на „Ротари клуб” – Самоков

Анелия Балабанова

В навечерието на 1-ви юли се състоя традиционната смяна на властта в „Ротари клуб” – Самоков. На официална церемония досегашният президент Христо Белстойнев предаде поста на Людмила Бързанова. Пред присъстващите тя обеща приемственост и да продължат инициативите, започнати през предишния мандат. Началото на ритуала беше поставено в тържествен водосвет в храм „Рождество Богородично” / Бельова черква/, отслужен от отец Любомир. След това събитията се пренесоха в ресторант „Кестените”. Адв. Екатерина Вададжийска ръководеше церемонията по приемането и предаването на ръководството, която започна под звуците на българския химн.

Имаше и гости от други клубове, дошли на ротацията –  Зина Ганчева – ръководител на клуб „Възраждане” – София, Лина Маймарова – президент на Ротари клуб „Капитал” – София, Иван Игнатов от сателитен клуб Горна баня и пас президентът на Ротари клуб – Свищов – Георги Мавров. Сред присъстващите бяха още асистент дистрикт гуверньорът Райка Арабаджиева, Елена Петкова – изпълнителен директор на Роберт Бош – България, Адриана Цанева от програма „Произведено в България” и Георги Методиев – вицепрезидент на Американския колеж в София. Всички те пожелаха успешна и ползотворна година за самоковските ротарианци. Тя ще протече под мотото „Бъди вдъхновител”, а какво по-голямо вдъхновение от жената. Членовете на „Ротари клуб” – Самоков направиха обобщение на свършеното през изминалата година под надслова „Правим разликата”. Какво предстои оттук нататък?

Една от главните теми е набирането на нови членове и обновяването на клуба, информира новият президент на РК-Самоков. „Безопасността на движението е кауза, върху която работим и в тази връзка ще бъдат изградени 3D пътеки. Продължават усилията в областта на здравеопазването и образованието. Планираме съвместен проект по програмата на МОН и Министерството на здравеопазването за профилактика на зъбите в детска възраст. Друга инициатива, която замисляме и е заложена в нашата програма е възможността да изградим един център в Боровец, който да обслужва децата от града и осигури възможност за безплатно ползване на ски и сноуборд” – коментира още Люси Бързанова. От няколко години е практиката да бъдат подпомагани изявени и даровити деца в областта на културата. В тази връзка е и учреденият фонд и амбициите са това да се превърне в ежегодно събитие. „ Инициативата ще продължи като призоваваме фирмите, представителите на бизнеса да помогнат” – обясни Л. Бързанова.

По думите й ще продължат и нетрадиционните прояви – като гостуването на „Бъдители”, които ротарианците успяха да прокарат, особено в последно време. Вече бяха направени две срещи – в ПТГ „Никола Вапцаров” и СУ „Отец Паисий” като предстои и ново гостуване – на учениците от ПГ „Константин Фотинов”. Новият президент очерта и останалите насоки в бъдещата работа. „ Това, което смятаме да развиваме и засилим е международната дейност. Предстои ни побратимяване с клубове от Турция, Македония и Гърция. Обмисляме в тази насока да каним различни гости, лектори и посланици, пребиваващи в България”. Заявка за съвместна работа по различни проекти беше дадена и от ротари клубовете в страната, с които Самоков традиционно си партнира.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close