Слайд категория

Любослава Ярловска: Хотел „Арена” и залата са добра визитна картичка на общината

yarlovskaНа тържествена церемония на 27 ноември 2013 г. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация връчи за седемнадесети път своите Годишни награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта и отбеляза 20 години от основаването си. Тази година престижното събитие е под патронажа на вицепремиера  Даниела Бобева. От 1996 г. БХРА избира носители на най-престижните и дългогодишните отличия в туризма, които са част от най-доброто предприемачество. Следвайки успешното развитие на българския туризъм през тази година и отчитайки предпочитанията и търсенията на туристите, Управителният съвет на БХРА отличава с награди ваканционни туристически обекти в различни категории, иновативни технологии, съвременни тенденции и добри практики.

На церемония, състояла се в хотел „Шератон”, самоковският хотел „Арена” се нареди сред победителите. Той получи отличие в категорията Градски тризвезден хотел за 2013. Това е първата награда за хотела, който този декември ще отбележи година от отварянето си. Статуетката и грамотата бяха получени от управителя на хотела Любослава Ярловска и от кмета Георгиев.

Г-жо Ярловска, как се чувствате като управител на Градски тризвезден хотел за 2013 година? Колко време е необходимо един хотел от този тип да се наложи на пазара като име и като предпочитано място за отдих?

Аз бих искала да се върна една година назад, когато дадох първото интервю за вестник „Самоков 365”, относно отварянето на хотел „Арена”. Спомням си всеки ваш въпрос и мой отговор. Една година измина и категорично не е достатъчно един хотел да стъпи здраво на пазара и да заработи на пълни обороти. Но се оказа, че е възможно в града да има работещ хотел и работещ екип, свързан с туризма, който да има самочувствието да кандидатства в конкурси на водещи хотелски асоциации, каквато е БХРА и да бъде награждаван. Нашата основна цел беше, когато кандидатствахме в категория „Градски хотел за 2013“, това да бъде още един вид реклама, както за хотела, така и за района. Показахме, че благодарение на хотела съвместно със спортната зала в града може да се развива спортен, конферентен, еко, планински, културно исторически туризъм.

Хотелът е в експлоатация от декември миналата година, т.е дейността ви е едногодишна. Каква е равносметката ви за този макар и кратък период?

Питате ме за равносметка – още е рано да правим равносметки.Нека приключим и финансово годината, но категоричното ми мнение е, че хотелът трябва да продължи да работи тясно с българските и международни федерации. Самоков има възможности да се развива и предлага услуги за развитието на спорта във всяко ниво.

Успяхте ли да се срещнете и да разговаряте с председателя на БХРА Благой Рагин? Какво ви каза той?

Благой Рагин още през месец февруари посети хотела лично и връчи наградата за атрактивен щанд на Община Самоков на зимната туристическа борса „Ваканция и Спа експо 2012”. Разгледа хотела и ако трябва да съм откровена, остана впечатлен от комбинацията от услуги, които би могъл да предлага на гостите си. Когато дойде моментът за кандидатстване в класациите на БХРА, без колебание екипът на хотела реши, че ще кандидатстваме в категория три звезди за „ГРАДСКИ ХОТЕЛ ЗА 2013“. Дори да не бяхме наградени, достатъчно беше да се заговори за хотела, да се разбере че го има. В БХРА членуват и работят доста колеги, специалисти от бранша и фактът само, че ще бъде разглеждан като обект със снимков материал, препоръки от партньори, щеше да е достатъчен.

Вие имате опит в туризма, как смятате – какви са основните компоненти, за да може един хотел да върви напред?

Имах поставена задача от ръководството на Общината, а именно хотелът да отвори, да се сформира екипът, да се разработи. Е, оборотите, с които работим са пълни, но няма как това да се случи за една година. Аз мисля, че поставената задача е изпълнена и от тук нататък инерцията, която набрахме не трябва да спира. Ще трябва много здрав мениджмънт, маркетинг и реклама. Истинската работа оттук нататък предстои. Има още какво да се желае. Персоналът е основният фактор за тези резултати, както и екипната работа.

Това отличие на хотел „Арена” Самоков е доста ангажиращо, какво ще приемете като приоритетна дейност в работата си оттук нататък?

Наградата е огромна отговорност, доверие, което трябва да се защитава. Много трудно се създава име и много бързо се губи доверието. Всички осъзнават, че оттук нататък ще бъдат гледани под лупа и компромиси не бива да се правят, още повече, че хотелът е и общински, и тук отговорностите са още по-големи. Но мога отговорно да заявя към този момент, че залата и хотелът могат да бъдат една от визитните картички и лицето на Община Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close