Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Любомир Тосков: „Извинявам се за езика си, но не и за постъпката си”

Анна Манова 

73- годишният самоковец Любомир Тосков само преди няколко дни буквално взриви интернет пространството. Той беше главно действащо лице в клипче, заснето от случаен минувач, на което ясно се вижда как Тосков собственоръчно и изцяло с подръчни материали запълва зееща голяма дупка на улица „Търговска” в Самоков. Съвсем естествено коментарите заваляха. Всички коментирали подкрепяха действието на сръчния самоковец, като го окуражаваха за „подаръка”, който направи на ежедневно преминаващите по същата пътна отсечка шофьори.

За всяко действие си има логично обяснение и причина. Бай Любо, както го познават повечето хора в града, се е заел да запълни дупката, заради лично преживяване. Преди около седмица докато шофира по същата улица пред него кара велосипедист. При маневра да избегне дупката и да не блъсне колоездача едва не се е ударил челно в бързо движещ се автомобил от отсрещното платно.  Това предизвикало сериозен стрес в бившия ски бегач. Афектиран от безобразното състояние на голяма част от пътищата в района Тосков решава да вземе нещата в свои ръце. Намира парчета от плочки, малко пясък с примес на цимент и запретва ръкави. Запълва опасната и дълбока дупка за около час.  Наред с това цветисто обяснява от какво е провокиран.

След случката се срещаме с Любомир Тосков. Той е видимо притеснен, защото е станал много популярен  с последните си действия. Неговият внук му е показал клипа и коментарите под него. „Искам да се извиня за думите си, за цветущия си език, но не и за това че запълних дупката. Тя беше наистина много голяма и опасна. И от доста време никои не взимаше мерки. Разбрах, че много хора са ме гледали и са ме подкрепили за действието ми. Но понеже бях под афект и съм казал някои неща, с които намирам че съм прекалил. Искам да се извиня за думите си. Смятам, че ако всеки си върши работата не през пръсти, а отговорно, ще живеем много по-добре. Обичам да е чисто и подредено. Такъв човек съм, така поддържам и дома си”, споделя пред „Самоков 365” Тосков.

Това не е първа подобна самоинициатива на самоковския дългогодишен спортист. Най-вероятно спортът е формирал в него дисциплина, която той иска да въвежда и в заобикалящия го свят, а в случая – град. Тези, които го познават са категорични, че Тосков наистина обича чистотата и реда. И не са изненадани от поредните му действия, които са абсолютно безвъзмездни и подчинени на личните му разбирания за живота. Самият Любомир Тосков подчерта, че не обича изхвърлените боклуци по улицата, когато види такива ги събира. Случвало се е пътувайки по пътя за Боровец да вижда изхвърлени отпадъци и веднага да отбива, за да ги събира. А най-интересното е, че след това за назидание и за поука на всички преминаващи ги връзва на дърветата. Негово дело са пейките и масата по пътя за връх Мусала, чешмата по пътя за Белчин и направеното покрай нея кътче за отдих, чешмичката в пазара и др.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close