ЗлободневноРегионалниСамоков

Любомир Стамболийски: Плащаме неизвестна сума за неразрешения проблем с незаконното сметище към Драгушиново  

Анна Манова

В началото на тази седмица образувалото се незаконно сметище в района на бившия завод „Любчо Баръмов” беше почистено за пореден път с помощта на фадрома и три камиона. За това информира Емил Николов от „Бекастрой” – фирмата, отговаряща за сметопочистването и сметоизвозването в района. „То се извършва по график и обхваща битовите отпадъци“, подчерта той. В контейнерите обаче могат да се видят и доста други неща – от изхвърлени домакински уреди до биологични отпадъци. Много от тях се изхвърлят директно на оформилите се локални сметища. Поне 15 са те в района на община Самоков и ежегодно се заделя значителен финансов ресурс за тяхното ликвидиране. Едно от най-големите е това при завод „Любчо Баръмов”. Точно колко пари се отделят за почистването не става ясно, тъй като както обясниха от общинска администрация се калкулира общо с другите услуги, извършени от фирмата.

По информация от Емил Николов изчистеният на 8 юни участък откъм пътното платно в посока Самоков – Драгушиново възлиза на около 1500 лв.

От началото на годината до сега нерегламентираното сметище в чистено 4-5 пъти и винаги се появяват нови боклуци. „ Лично съм виждал камиони, които не са от махалата” – коментира Е. Николов.  Според  него един от адекватните начини за справяне със ситуацията е налагане на по-строги санкции за нарушителите.  Една от причините отпадъците да никнат като гъби на въпросното сметище е липсата на депо за битови отпадъци. То би облекчило значително ситуацията. Въпросът беше повдигнат на една от последните сесии и от отговора стана ясно, че към настоящия момент няма отреден терен за тази цел.

Младият самоковец Любомир Стамболийски нееднократно алармира за проблема, а последното действие от  негова страна е иницииране на гражданска подписка. Разговаряме с него по темата и възможните работещи решения, които не преминават през предупредителни табели и камери за видео наблюдение, а през методи, които да дават реални резултати.

От профила ти в социалната мрежа често информираш и изказваш своето недоволство по отношение на незаконното сметище по посока на село Драгушиново. Какво те разгневява най-силно, движейки се по този маршрут?

Знаейки за мястото се опитвам да го заобикалям, защото всяко минаване от там ми носи “букет” от миризми, “приятни гледки” и силно разярение. Но най-вече успява да ме разгневи незагрижеността на местната власт. Силно вярвам, че не решаването на този проблем докарва доходи в нечий джоб.

Кога беше последното чистене и какво е моментното състояние на терена?

Последно сметището беше изчистено на 08.06.2020 г./ този понеделник/. Изминали са два дни от влизането на тежките машини за пореден път на мястото. Но дори и те не успяват да изчистят целия терен, зает от боклук, а само това, което е видимо от пътя. Зад останките на завода е пълно с тонове отпадъци. Видимата част за момента е чиста, но до няколко дни ще започват да се появяват една по една нови купчини с боклук.

Оказва се, че там освен общински имоти има и частни такива.

Да, за жалост има хора, в чиито имоти се изсипват камарите с боклук. Спомням си времената, в които не се беше появил този “трудно разрешим” проблем, когато хората засаждаха нивите от другата страна на пътя. Но в момента това е невъзможно, тъй като вятърът, подкрепен от бездомните кучета, разнасят част от боклука и от другата страна на пътя. Така хората, явно се принудиха да спрат да засаждат.

Относно имотът, който беше заграден с мрежена ограда и напълнен с тонове боклук, местната управа излезе и гордо заяви, че е издала предписание на собственика да изчисти имота си. Ако той не го направи – следва глоба. Интересното в случая е, че не налага глоба на изхвърлящите отпадъци, а на човек, който има възможност да не подозира, че имотът му се е превърнал в бунище. И така съвкупността от липса на санкции и нарушители води до абсурда, в който човек, трябва да харчи средства, за да брани имота си от тоновете незаконен боклук.

Какви трябва да са според теб мерките, които да бъдат предприети и този въпрос веднъж за винаги да бъде решен?

Всички знаем колко добре се справят кандидат – кметовете във времена на предизборни кампании. И в това да говорят с жителите на Седми квартал и с техните “лидери”. Нека местната власт направи тези усилия като обясни, че най-потърпевши от това нещо са именно те – живеещите в Седми квартал и къщите около „Кръста“.

Необходимо е съдействието на полицията, която има пункт на 100 метра от проблемното място. Много често има и полиция на самото кръстовище с околовръстното на града. Нека и полицаите се заемат сериозно с проблема, а не да се въртят с гръб, когато виждат изсипване на отпадък от каруца или МПС. Изграждането на видео наблюдение би било полезно ако има постоянно кой да го следи, а не да бъде преглеждано от време на време.

За глобите е ясно, че тези пари са несъбираеми поради ред причини. Много по-полезно би било конфискацията на каруци и коне. Всичко това със съдействието на юристите в общината, съм сигурен, че ще доведе до резултат. Знам че процесът ще отнеме време, но трябва да се започне отнякъде. Има млади хора около мен, които също имат идеи и опит, придобит в чужбина, така че сме насреща ако някой случайно пожелае да направи едно открито обсъждане на проблема.

Това, което изброяваш звучи логично и не особено трудно за изпълнение. Но какво се прави всъщност?

Преди месец-два се появиха идеи от кмета като поставяне на табели за забранено хвърляне и видео наблюдение, което лично аз не съм видял. Не изключвам възможността да е скрито някъде, за да не се забелязва лесно от нарушителите. Но каквото и да се прави, важното е, че няма резултат.

В поста си споделяш, че всички данъкоплатци в Община Самоков плащат незнайна сума за почистването на сметището…

Така е. Търсили сме информация в отчети, публикувани от Общината, допитвали сме се до хора от местната власт и никой не може да ни даде информация. Има градски легенди, според които се харчат между 14 000 и 17 000 лева на почистване, което прави около 150 000 лева годишно, което е доста интересно и любопитно ако се окаже истина. В момента съм се заел и с това нещо. По установени със закона процедури Общината е длъжна да ни предостави тази информация. Подал съм документите нужни за това. В момента още не са изтекли сроковете за предоставянето, но и да не го направят ще заведем дело и след постановяването на решение по него съдът ще ги задължи да го направят.

Защо се въртим в омагьосан кръг на това да се почиства, след седмица пак да е същото… и пак ?

Според мен причините са две. Първата  – липсата на адекватни мерки. Второ – лична изгода на някое лице, за което силно се надявам да греша, но всичко до момента ме кара все по силно да вярвам в това.

Инициатор си и на подписка. Какви са очакванията ти?

Заедно с Боряна Димова се заехме с подписката. Тя е човекът, който също е силно разярен от мизерията и заедно извървяваме пътя към бленувания чист Самоков. Истина е, че с тази подписка не можем да задължим никого за нищо. Идеята ни е да се подпишат всички недоволни и искащи решение на проблема хора. След което ще занесем всички имена и списък с предложения в Общинския съвет, за да се запознае всеки общински съветник и кметът с исканията на хората. Така вярвам, че има по-голям шанс местната власт да си отворят очите за реалния мащаб на проблема, а не да мислят, че има двама млади мрънкачи, които досаждат за някакво си сметище.

А ако и сега не бъдете чути? Какво следва?

До момента няколко пъти не бяхме чувани. Затова прибегнахме към гражданска подписка. Имаме подадени сигнали до държавни институции. Следващото нещо, което ще предприемем е сигнали до европейски такива. Ще се свържем и със зелени организации. Нека не се лъжем, че няма опасност от екологична катастрофа. Сметището е до р. Искър. Ако се наложи ще организираме и протест, но се надявам да не се стига до крайни неща, а да се предприемат нужните ходове и да се справим проблема по нормалния начин.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close