Обща категорияРегионалниСамоков

Любомир Стамболийски и Радослав Христов канят на благотворителна изложба на картини

Анна Манова

Двамата млади самоковци Любомир Стамболийски и Радослав Христов организират благотворителна изложба. Тя ще бъде на картини, а събраните от продажбите им средства ще бъдат дарени на нуждаещи се хора в Самоков.

Идеята се появява спонтанно в съзнанието на Любомир, когато подреждайки една къща попада на доста картини. Той няма възможност да ги съхрани, а да ги изхвърли е немислимо, така решава, че всъщност може да помогне. И вместо да ги дарява на познати в столицата, които организират благотворителни инициативи, преценява че е по-добре това да се случи в родния му Самоков. Негова подкрепа в благородното начинание е приятелят му Радослав Христов, който на драго сърце се съгласява да организират заедно събитие в града. И двамата самоковци са доказали, че са социално ориентирани личности, чрез кампаниите, които организират през годините. Тези кампании са благотворителни и са едни от най-успешните в страната. Любомир ежегодно участва в „Бъди човек”, инициирал е събиране на дрехи за социално слаби абитуриенти. Той е част и от кампанията „Коледна приказка”, реализирана съвместно с Мелани Пиргова и Боряна Димитрова, която благодарение на успеха си получи награда от президента Росен Плевнелиев.

„Важно е да се сещаме за хората с по-трудна съдба не само на големите християнски празници”, подчертават двамата организатори. И го доказват с действията си. „Всеки, помагал някога на нуждаещ се, знае какво е усещането след извършеното добро, а когато си организатор на подобно нещо, чувството е в пъти по-силно. Мащабът от благотворително събитие няма как да бъде разочароващ. Колкото и малко да се постигне, всъщност е много”, допълва Бубо.

Към двамата добротворци ще се включат и студенти от Национална художествена академия. До този момент организаторите са събрали над 40 платна. Всеки желаещ, който е изкушен от изобразителното изкуство или има интерес в тази област, може да се включи – или със свое платно или като закупи такова.

„Доста хора ме питаха дали имаме тема на изложбата и само картини на платно ли се приемат. Искам да подчертая, че тема няма и няма значение нито материалът, на който е нарисувана картината, нито стилът. Всичко е добре дошло. Все пак това е благотворителна изложба, а не конкурсна. Надявам се интересът да е достоен. Все пак сме доста млади, нямаме достатъчно опит и познания, за да се очакват от нас грандиозни неща. Нямаме и за цел „да откриваме топлата вода”, затова ще дадем всичко от себе си”, сподели Любомир.

Благотворителната изложба ще се проведе на 28 юни /петък/ от 18:30 часа в Ритуалната зала. Събитието ще започне с коктейл, а след това всеки ще може да разгледа изложените картини и да закупи харесаните от него.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close