ЗлободневноРегионалниСамоков

Любомир Стамболийски: „Важно е нарушителите, които изхвърлят боклук нерегламентирано, да бъдат залавяни и глобявани на място“

Анна Манова

Младият активист Любомир Стамболийски се срещна днес с кмета Владимир Георгиев. Поводът бяха множеството сигнали, които напористият самоковец подава до различните институции във връзка с незаконното сметище в района на бившия завод „Любчо Баръмов“. Той бе придружен от Румяна Костадинова, в качеството й на представител и жител на село Драгушиново. Най-засегнати от нерешения през годините казус са именно жителите на Седми квартал и тези на Драгушиново. На срещата присъстваха още служители на отдел „Екология“ към Община Самоков и началникът на фирмата, която редовно почиства терена Емил Николов.

Идеята на срещата бе да се начертаят работещи решения, които да дадат необходимия резултат. Припомняме, че последното почистване на конкретния терен беше преди малко повече от месец. Поетият ангажимент от страна на Общината бе да бъдат поставени камери, с които да се следят и санкционират нарушителите. Оказва се, че актове са съставяни, но събираемостта е нищожна. От своя страна Стамболийски инициира подписка, с която целеше да се наложат адекватни мерки. В рамките на две седмици той и неговата приятелка Боряна Димова успяха да съберат над 1300 подписа.

Любомир Стамболийски подчерта, че едно от предложенията му към общинското ръководство е да се поставят повече камери, които да обхващат целия терен, а не само две както са в момента. По думите му две камери са крайно недостатъчни и те са позиционирани в района на незаконните постройки. Дори едната от тях е била обект на кражба и се е наложило да бъде заменена. Друг важен момент е назначаването на поне още четирима души, които да следят камерите непрестанно и поне още пет или шест, които да са ангажирани единствено със съставяне на актове на нарушителите.

„Разбрах от кмета, че са съставени доста актове, но много от тях падат в съда по простата причина, че нарушителите не са хванати на място. Те са на базата на направени снимки и подадени сигнали. Има една особеност на актовете, че е най-добре нарушителят да бъде заловен на място. Това означава, че е необходимо да се действа много бързо и координирано между органите. Само тогава ще има реални резултати. Освен това са необходими повече камери, и човешки ресурс, но отговорът беше че няма пари“, подчерта Любомир.

Друг момент, който очертава Стамболийски, като вид решение е да бъдат конфискувани каруците на собствениците, които изхвърлят незаконно отпадък на същия терен. Отговорът от страна на кмета Георгиев е, че няма къде те да бъдат съхранявани и охранявани.

Наред с това един от често задаваните въпроси от страна на младия самоковец е каква сума плаща данъкоплатецът за почистването. В тази връзка той е поискал достъп до обществена информация за сумите през последните три години. Но не е получил отговор в определения за целта срок.

„Пуснах искане за достъп до обществена информация през последните три години. Не получих такъв в законосъобразния срок и заведох дело, за което чакам насрочване. Доколкото разбрах за всички нерегламентирани сметища на територията на Общината се харчат около 200 000 лв. на година. Конкретно за терена по посока на село Драгушиново се разходват между 7-8 хил. лв. на година“, подчерта Стамболийски.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close