КултураОбществоРегионалниСамоков

„Любов на стативи“ събира творци в обща изложба

Анна Манова

Любовта към изкуството обединява девет ходожници и един скулптор в обща изложба. Така се ражда и името на събитието „Любов на стативи“, в която участие ще вземат двама самоковци – Танер Мерт и Милена Попова. Заедно с тях своето творчество ще представят Васил Василев /Зуек/, Кристина Ляхтова, Петра Добревска, Любо Кацаров, Анета Манолова, Меглена Божанова – Петрова, Вили Костова и скулптора Атанас Карадечев.

Основен инициатор на вернисажа, който ще се проведе на 26 септември /неделя/ от 17:00 часа в Академия „Никола Тесла“ /ул.“Цариградско шосе“ 17/, е художничката Милена Попова. А подборът на участниците става съвсем естествено – те са единомишленици, които в ерата на технологиите, макар и от разстояние, могат да следят развитието, изявите си и да поддържат контакт помежду си. Част от художниците бяха част от първото издание на „Фестивал на картината“, организирано от Танер Мерт и Община Самоков през април тази година. Те ще покажат различни стилове на изложба, която ще продължи до 29 септември.

„В колективната изложба ще бъдат представени над 45 картини на стативи и скултури. Идеята за името дойде от мен, като основното е, че всички сме обединени от любовта към изкуството. Гостите ще могат да се насладят на разлини стилове. Всеки един от участниците има какво да покаже. Академията, в която ще се проведе изложбата не е галерия, но е със страхотни старинни зали и е подходяща за такъв тип събития“, подчерта пред екипа ни Танер Мерт.

Той подчерта, че е щастлив да бъде част от колективна изложба. А най-впечатлен остава от погледа върху изкуството на Васил Василев – Зуека.

„Изключително съм впечатлен от картините на Зуека. В рисуването той продължава да е актьор. За мен той е българският Салвадор Дали. Той има такова богато въображение, а сюжетите ми са цели вселени“, сподели Танер. И попълни, че подобен тип колективни изложби са изключително полезни за творците.

„Много се радвам, че при организирането на първото издание на „Фестивал на картината“ получих подкрепа от кмета Владимир Георгиев и Община Самоков. Но това, което ми прави впечатление е, че навсякъде където съм бил галерии и музеи работят без почивен ден. Но  тук и в работно време не работят. МНого съм разочарован от този факт“, сподели Танер.

„Любов на стативи“ ще продължи до 29 септември /сряда/, а след това творците са поканени в Музея в Благоевград. Изложбата там ще бъде открита на 4 октомври.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close