Култура

Любовой – 80 години „въоръжен“ с фотоапарат и перо

u0-neu-d3-de921b8ae735619e01427e7bd7277c7d^pimgpsh_fullsize_distrЗоя Станкова

Любомир Борисов Гайдаров – Любовой посрещна с приятели и почитатели своя осемдесетгодишен юбилей в Общинаска библиотека „Паисий Хилендарски“.
Главният библиотекар Албена Ихтиманска не скри вълнението си от юбилея на автора на шестнадесет книги, последната  от които „Орли на свобода“ – издадена в чест на годишнината на Любовой, заклет планинар и „летописеца“ с фотоапарат на града ни.
Иван Кандиларов разказа за автора, за любовта към планината, за ски-походите на свободата, книгите и човешкото у човека в днешния ден. След увлекателните разкази, Кандиларов изказа и своята благодарност към Любомир Борисов, че е успял да съхрани, обобщи, пресъздаде спомените от „онова“ време.
Любомир Борисов, който не пропусна да изтъкне момента, че не обича да се говори много, кратко и ясно каза може би най-същественото, защото най-голямото богатство, което притежава човек е семейството и това да се намери в света, защото всеки има своето място и признание: „Карам си. Снимам си. Внучките дойдоха от далеч, за да ме уважат. Внукът ме снима. Какво по-хубаво от това?! Диана е тук, а тя е движещата сила при нас.“.
Временно изпълняващия длъжността кмет на Самоков – Васил Сайменов връчи на юбиляря плакет, поздравителен адрес и кошница с цветя, с думите „Радост е, че имам удоволствието да съм на този юбилей“. Благодари сърдечно, че е имал възможността преди години да влезе в архива на Любомир Борисов. Разказа, че е бил горд тогава, както е горд и сега, в този момент. А духът, блясъкът в очите на автора, са все същите в годините.
Секретарят на Читалище-паметник „Отец Паисий-1859“ – Теменужка Янкова поднесе на Любовой не само красив букет цветя, но и букет от не по-малко красиви думи, измерени със стойността на времето: „Самоков е богат град и ще бъде богат до тогава, докато има хора като Вас, господин Борисов“.
Тя не пропусна да сподели и момента, че Любомир Борисов е най-дългогодишният член на литературен клуб „Димчо Дебелянов“ при Читалището.
Иван Ненов – ръководител на литературния клуб поднесе своите пожелания и прочете поздравителен адрес от читалищното Настоятелство.
Румяна Цолова пък прочете откъс от негова книга, който според нея „много красноречиво говори какво е Любомир Борисов“.
От екипа на библиотеката също поднесоха своите пожелания, както и подарък на автора, който е неизменна част от всяко тяхно събитие.
Приятни емоции, спомени… И години, на които не е важен броят, а смисълът изпълниха вечерта в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close