ОбществоРегионалниСамоков

Любителските състави от Асеновград и Своге – носители на големите отличия от „Театър без граници“

Анна Манова

Любителските театрални състави от гр. Асеновград и гр. Своге спечелиха двете най-престижни отличия на осмото издание на Националния фестивал „Театър без граници“, провел се от 21 – 26 октомври в салона на читалище – паметник „Отец Паисий -1859“. Голямата награда за цялостно представяне на името на Отец Паисий бе за постановката „Лелята на Чарли“, изиграна от Сдружение „Работилница за мечти“, гр. Асеновград, а специалната награда за най-добър спектакъл  на Община Самоков бе връчена на творческия колектив на ЛТ „Асорти“ при НЧ „Градище -1907“ за пиесата „Великденско вино“ /гр. Своге/.

В тазгодишното издание на театралния фестивал участие взеха петнадесет състави от различни краища на България. Всички събития в културната институция тази година преминават под знака на 160-годишния юбилей. Таланти от цялата страна, запленени от магията на театралното изкуство показаха в една благородна надпревара своите артистични умения. Извън конкурсната програма в първия ден на фестивала се представиха и самоковските театрали с постановката „Не всеки крадец е мошеник“ под режисурата на Васил Михайлов. Фестивалът е с конкурсен характер. Председател на комисията на осмото издание на „Театър без граници“ бе актьорът Светослав Пеев, а членове – театралният критик и драматург Богдана Костуркова и актьорът Любен Чаталов. Гост на събитието бе временно изпълняващата длъжността кмет на Самоков Люба Кленова. В ролята на водещ бе Ралица Стоянова.

„Ски, баскетбол, театрален фестивал.  Градът ви е много популярен с тях. Градът ви е жив, това е много важно. Благодаря за цялото гостоприемство и за поканата. През тази седмица успяхме да изгледаме великолепни състави и попаднахме в седмица на изкуство, мисъл и развлечение. На драго сърце бих дошъл тук да гледам баскетбол, също и със спектакъл“, сподели председателят на журито Светослав Пеев.

Голямата награда за цялостно представяне на името на „Отец Паисий” бе присъдена на Сдружение „Работилница за мечти“, гр. Асеновград. От състава с радост съобщиха, че участват само на един фестивал – този в Самоков. И винаги идват с топли чувства. Радостта им бе двойна, защото тази година журито даде още две поощрителни награди, които също бяха за състава от Асеновград. Отличени бяха триото в спектакъла – Георги Димитров, Петър Колев и Петър Ставрев и дамското дуо – Дона Шопова и Лиляна Станчева.

Другото голямо отличие –  Специална награда за най-добър спектакъл на Община Самоков бе връчена на театър ЛТ „Асорти“ от гр. Своге.

Наградата за режисура отиде при Петър Тосков за спектакъла „В търсена на самия себе си или друг човек“, гр. Гълъбово, Общински театър при Дом на културата „Енергетик“.

Награда за сценография на името на самоковеца Александър Миленков – първият сценограф на Народния театър бе присъдена на „Не те познавам вече“, ТС при НЧ „Пробуда -1905“, Първомай.

Награда за най-добра мъжка роля на името на Иван Близнев бе присъдена на Радослав Колев за ролята на г-н Балкански от спектакъла „Господин Балкански“, Каспичан.

Награда за най-добра женска роля на името Адриана Атанасова –Дочева бе връчена на Росица Стойкова за ролята на свекървата в спектакъла „Свекърва“, Асеновград.

Награда за поддържаща мъжка роля бе присъдена на Даниел Иванов за ролята на стражар от спектакъла „Двубой“, гр. Нова Загора.

Награда за поддържаща женска роля журито отсъди на Диана Динева за ролята на г-жа Тривкович от „Двубой“, Нова Загора. Наградата за

 Най-добър младежки спектакъл отиде при „Крали Марко в 21 век“, представена от театралния състав на Павликени.

Награда за най-добра мъжка младежка роля получи Димитър Стойнов за ролята на мъжът от спектакъла „Объркани“.

Награда за най-добра младежка женска роля получи Радостина Ангелова за ролята на жената от „Объркани“, гр. София.

След като бяха връчени всички отличия символично завесата бе спусната до следващото девето издание на националния фестивал „Театър без граници“, отново в края на октомври догодина.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close