Регионални

Люба Кленова след участието на Община Самоков във Ваканция/СПА Експо: „Трябва да напомняме за себе си, защото конкуренцията не спи”

Анелия Балабанова

За поредна пета година Община Самоков, Туристическият информационен център и хотелиерите от района взеха участие в Международната туристическа борса Ваканция/ СПА Експо. Форумът се провежда под патронажа на Министерство на туризма, в партньорство със Столична община, БТК, БХРА, БАТА, АБТТА, БУБСПА и Софийски съвет по туризъм. Тази година беше неговото 34-то издание, а място на събитието отново Интер Експо център-София.

С течение на времето изложението успя да се утвърди като най – мащабния туристически форум в България, предназначен за професионалисти и широка публика. През 2016 г. участие взеха над 380 фирми от 22 страни и България. Обичаен е интересът от страна на Национални туристически организации, асоциации и сдружения, туристически фирми и агенции, хотели, балнеолечебни курорти и спа центрове, общини, транспортни организации, софтуерни фирми и компании за хотелиерско оборудване. Традиционно е и самоковското присъствие с щанд, разположен на доста стратегическо място – точно срещу централния вход. Тази година акцентът беше върху 120-годишнината на Боровец като продължение на започнатото през 2016 г. „Щандът беше с нова, по-различна от досегашната, визия. Смятаме че се получи доста добре и чухме доста положителни отзиви” – коментира зам.- кметът Люба Кленова. Първия ден е бил изцяло за професионалисти, а вторият и третият ден, насочен към широката публика. Наред с българските щандове, обичайно е присъствието и на нашите съседки – Сърбия и Гърция. „Интересът към събитието беше голям както от страна на изложителите, така и от страна на посетителите. С доста атрактивни щандове се представиха Велико Търново, Пловдив, Столична община” – информира още експертът.

Люба Кленова не скри задоволството си от факта, че по-голямата част от посетителите на нашия щанд вече са имали възможността да се запознаят с това, което предлагат Самоков и района. По думите й доста интересна за тях се е оказала програмата за посещение на нашите културни и исторически обекти, която вече е включена и в техните предложения към туристите. През лятото особено предпочитан е Цари мали град, който в повечето случаи гостите съчетават с посещение на Седемте рилски езера. Мусала е другата цел, която те преследват. Оказва се, че обектите в Самоков като Историческия музей и Джамията също се радват на интерес и будят любопитство. Нещо ново, което носи в себе си потенциал е самоковото. „Представили сме го на всички, които ни посетиха като възможност да разнообразят програмата си” – съобщи Люба Кленова. Особено внимание през лятото предизвикват туристическите пътеки и маршрути, като наред с по-предизвикателните се нареждат и тези, които не изискват много време и усилия. Планинското колоездене също започва постепенно да набира скорост, да има доста почитатели и придобива все по-голяма популярност. Това е нещо, което Боровец развива и идеята е да се развие още по-добре. „Ще работим в тази посока” – категоричен е зам.-кметът по туризма. Изключително много се залага на събитията, превърнали се в една хубава традиция – „Нашенско хоро”, Празникът на Самоков, Рилският зелник, „Магията на Рила планина”, „БороРок” като вид активности през лятото.

Безспорна е ползата от форуми като Ваканция/СПА Експо. „Излишно е да се заблуждаваме, че ако не посещаваме подобни форуми нещата ще се получат без реклама. Няма как да се случат. Трябва да присъстваме и да напомняме за себе си. Ако лежим на стара слава и лаври няма как да се получат нещата. Необходима е една активна политика и рекламен маркетинг в това отношение. За пример ще дам Боровец, който тази година освен, че има много сняг е предпочитано място за посещение. Модерно е да кажеш, че си бил на Боровец и да се тагнеш оттам в социалните мрежи. Това скоро не се беше случвало. Трябва да ни има на тези изложения, защото конкуренцията не спи” – уверява нашата събеседничка.

Традиционна част от подобни форуми са срещите на браншовите организации по актуални теми. И този път имаше такива. „Говореше се отново за промените в Закона за туризма като се затвърдиха разногласията по отношение на тези промени. Категоризацията също беше засегната и въпросът е кой да я прави. Според някои мнения това не е работа на общините и би следвало да се прави от Министерството. Световната практика говори, че по-голяма част от страните дори премахват категоризацията като форма за оценка на качеството, а по-скоро се разчита на това какъв продукт ще предложиш” – пояснява Люба Кленова.

Вече са планирани и част от предстоящите участия. „Обсъждаме с колегите да се представим на някои от специализираните борси в Германия, не сме избрали точно коя. Русия също е вариант. Ще участваме на традиционните изложения в България като тази в Русе през март месец, където идват доста румънски туристи. Сърбия също така и може би до края на годината – Румъния. Смятаме да сме по-агресивни с нашата рекламна и маркетингова политика по отношение на нашите местни обекти” – заявява в заключение тя. В 21-ви век има различни и съвременни начини, по които отправените послания да достигнат до крайния потребител и ползвател на услугите. Дали са намерени най-подходящите от тях личи по крайния резултат.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close