БоровецИнтервю

Люба Кленова: Няма друг курорт в България, който да води толкова гъвкава ценова политика и да предлага такова разнообразие от лифт карти

12607148_10206017562219208_947300064_nЗа 120–годишнината на курорта предстоят: Европейска купа за жени, заснемане на документален филм за Боровец и голям музикален йога фестивал с участници от цял свят

Анна Манова

Тази година курортът Боровец чества своите 120 години от създаването си. За тази цел са предвидени много отстъпки в цените на лифт картите, преференции за самоковските деца и множество разнообразни атракциони за любителите на белите спортове. Като цяло всички, ангажирани в туризма се опитват да изградят гъвкава политика за привличане на повече инвестиции и туристи. От миналата година усилено се работи върху тази формула на успеха.

Но с това не се изчерпват изненадите, свързани с курорта. Съвсем скоро – в началото на месец февруари предстой старта на Европейската купа за жени /12 – 13.02/, миналата седмица беше отбелязан подобаващо и Световният ден на снега, като точно по поръчка падна и хубав, пухкав сняг. Наред с това има и множество дейности, организирани от Байк парк Боровец, както и заснемането на документален филм за Боровец, организиране на традиционните фестивали и не на последно място за първи път Боровец ще бъде домакин на музикален йога фестивал, които ще събере участници от цял свят.

За пулса на курорта, за проблемите и решаването им, за нововъведенията, за туристите, отстъпките и бъдещите проекти, един разговор специално за „Самоков 365” с маркетинг директора на „Бороспорт” АД, собственик, организатор и инвеститор в ски и друга планинска инфраструктура Люба Кленова.

Тази година Боровец откри ски сезона на 19.12.15 г. почти без никакъв сняг. Как се справя курортът в моментите, когато атмосферните условия ни изненадат неприятно?

Тази година открихме, когато вече имахме сняг по пистите, поне по част от тях. На 19 декември отворихме частично ски зоната, но с възможности за упражняване на спорта във всички ски центрове, макар и не на 100% капацитет. През последните години тенденцията за старта на ски сезона показва, че началото му се приближава все повече към последната седмица на декември и ние сме подготвени за това. Когато ни изненада липсата на естествен снеговалеж, то разчитаме на другите фактори, които да ни позволят производството на техничекси сняг. Проблем е, когато не са налице нито снеговалеж, нито условия за производство на сняг – тогава прибягваме до предимствата на Боровец като планински курорт с широки други възможности за туризъм.

За Новогодишните празници курортът остана без вода в рамките на няколко дни, което сериозно навреди на имиджа му. Как повлияха тези негативизми на Боровец и може ли той да компенсира лошата реклама за себе си?

Казват, че няма лоша реклама, което не е съвсем вярно. Случаят беше крайно неприятен за всички ни – потърпевши са както туристите, така и хотелиерите и курортът. Монетата обаче винаги има две страни и именно този случай изостри вниманието на отгoворните институции към дългогодишния проблем и се надяваме това да е повод той категорично да бъде решен. Имаме уверения, че това ще се случи през пролетта и лятото. Ние – Бороспорт и Съюзът на хотелиерите в Боровец, ще следим и контролираме това да стане на всяка цена.

И изобщо каква е рекламата за курорта? В медиите непрекъснато се въртят реклами за Пампорово и Банско. В тази връзка къде сме ние?

Кои и какви медии имате предвид? Рекламираме Боровец активно по всички канали за реклама, но най-вече в телевизиите и онлайн чрез всички средства за дигитален маркетинг. Събитията на място са доста и разнообразни и са силно средство за реклама. Тази година започваме и кампания, която е насочена към  изполване на възможностите на ТВ рекламата чрез пускането на ТВ спотове на курорта в прайм тайм и по време на важни спортни събития, които се излъчват по националните телевизионни медии. Стартът на Европейска купа за жени през февруари е силен рекламен инструмент и ще има широк отзвук в медиите, в т.ч. и по време на директното излъчване на стартовете през фервуари по БНТ.

Какви са новите неща от този сезон, като цени на карти и преференции за любителите на екстремните спортове?

От този сезон увеличихме с 1 година възрастта на децата, които безплатно ползват лифовете в курорта. Въведохме нови видове лифт карти със сериозни намаления, насочени към младите, семействата с деца и “златната” възраст – лифт карти за младежи на възраст между 12 и 22 години, за лица над 65 години, лифт карти за семейства с отстъпка от 20% от цената на картите за родители. Този сезон разширихме нашата специална програма за детските градини и учениците в Самоков като безплатен достъп за тях е предвиден не само през всички ваканции  в зимния сезон, но и в една от седмиците на всеки един от зимните месеци. Няма друг курорт в България, който да води толкова гъвкава ценова политика и да предлага такова разнообразие от лифт карти. Даваме си сметка, че младото поколение е нашето бъдеще – като курорт, като бизнес, като държава, и затова целенасочено насърчаваме семействата с деца, най-малките с безплатно каране и даваме преференциални условия на учениците и студентите до 23- годишна възраст.

Курортът придоби нов облик и благодарение на реновирания хотел „Рила” – символ на Боровец и негова запазена марка – вече с нов, модерен и същевременно близък до планината дизайн.

Разбрах, че има известни отстъпки за самоковските деца. Чуха се мнения в пространството, че това не било достатъчно. Какво е вашето мнение – какво трябва да се направи още по отношение на самоковци и тяхната връзка с Боровец?

И тъй като говорим за деца, а и аз имам едно вкъщи и веднага се сещам за Мечо Пух, който казва: „Колкото повече, толкова повече!“, т.е. колкото и да предложим, ще има какво още хората да очакват и желаят. Това е началото на една много полезна инициатива, която започнахме в края на миналия зимен сезон  и която се прие доста  добре от страна на децата и техните родители. Именно поради тази причина, този сезон разширихме обхвата на програмата като включихме повече деца и удължихме времето, в което да ползват безплатно услугите. Идеята е програмата да е работеща, развиваща се и устойчива.

Какви  са туристите като националност, избрали да направят своята почивка на Боровец и какъв е техният брой спрямо миналата година по това време?

Традиционно най-голям е делът на английските туристи с дял от 30% , голямо е присъствието на туристи от Балканските страни, Македония, Сърбия, Гърция, Румъния. Турция е добре представена. Разпределението на пазара между местни и чуждестранни гости е почти равен, т.е. 50/50.

Тази година Боровец отбелязва своя 120-годишен юбилей. Какво се предвижда като програма и нововъведения?

Предвиждаме всички събития в курорта да минат под знака на честването на тази годишнина като започнем със стартовете за Европейската купа за жени, 12-13.02.2016 година. Заедно с тези стартове, които ще се предават на живо по БНТ ще започне и заснемането на документален филм, който ще цели да разкаже историята на Самоковската ски школа, ски спорта в района, историята на Боровец като планински курорт като се отдаде дължимото уважение на имена в българските ски, които освен, че са прославили страната ни, са дали и много за развитието на курорта и региона. Филмът ще бъде готов и излъчен в края на 2016.

Наред със станалите традиционни вече „Магията на Рила планина“ и „Боророк“, както и спортните прояви в Байк Парк Боровец, друго голямо събитие, което ще се проведе за първи път в Боровец е планираният през месец август музикален йога фестивал, който ще събере над 1000 участници от цял свят, водени от десет от най-известните американски йога инструктори и музиканти.

А кулминацията  на събитията ще бъде в края на годината на официалното откриване на сезон 2016/2017 през декември.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close