БългарияРегионални

Лъжат ни с боядисани козунаци за Великден

Илиян Чалгънов

Некоректни производители и вносители на козунаци и преди този Великден ще пуснат на пазара козунаци с боя. Това каза за „Монитор” председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев.

Браншовикът посъветва потребителите да гледат козунакът да не е с прекалено наситен цвят.

„Истинските са с бледожълт цвят, защото с яйца не може да се постигне чак такава наситеност, достигаща до патешко жълто”, обясни той.

По думите му у нас не се използват подсладители за козунаците. Людиев добави, че хората е хубаво да купуват продукти само от познати фирми, чиито продукти вече са консумирали.

Според него важното е да четат информацията на етикета и в случай, че не са чували нищо за производителя да не рискуват.

Людиев прогнозира, че заради силната конкуренция в бранша цените няма да са по-високи отколкото през миналата година. По думите му дори да поскъпне природният газ производителите ще реагират на промяната в конюнктурата едва след като видят фактурите за доставката му.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева смята, че цената на козунаците за идващия Великден ще зависят от решението на КЕВР за цените на природния газ, което се очаква да бъде прието до края на месеца.

„То ще окаже влияние и на цените на други храни”, подчерта тя.

Според нея отдавна няма нелегален внос на козунаци у нас, а по-голям проблем за пазара ни е производството в сивата икономика. По думите й то може и да не подбива цената на легалните фирми, а дори да продават по-скъпо.

Повечето столични пекарни обещават цените на козунаците за Възкресение да бъдат, както и през миналата година. В една от тях ще продават само сладки хлябове от по половин килограм за петарка. По думите на служителката може да се направи и поръчка за доставка у дома.

От въпросната фурна предпочитат да работят само един вид и грамаж продукти и не приемат поръчки за по-малки или по-големи.

От една пекарна с майстор от Западна Европа обещават голямо разнообразие от козунаци, които също ще са на миналогодишните цени. Там ще можем да си купим козунак със стафиди от 350 грама за 3,80 лв. Същият грамаж, но с шоколад би ни струвал 4,99 лв. По 8 лв. ще се предлага козунак от 660 грама със стафиди, а с шоколад – за 9,90 лв.

13 лв. излиза луксозният вариант от 720 грама с пълнеж с филирани бадеми, лешници и сушени цитруси.

Друга фурна в един от големите южни квартали ще пусне малки козунаци от 300 грама само за 1,80 лв. По-тежките ще са по 3 лв., а най-големите от по кило – по 9 лв. За изпечен по поръчка козунак цените са същите.

Майстори от бранша споделиха, че при производството на козунаци от белтъците, които остават от него те правят други сладкиши, напр. целувки.

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close