БоровецОбществоРегионални

„Ловци на кадри” и в Боровец

Жанета Димитрова

Наближава откриването на зимния сезон, а прогнозите са – рекорден брой туристи и драстична липса на персонал. Кризата с кадрите се оказа най-силна в сектора на хотелиерството и ресторантьорство. Работодателите в тази сфера „спасиха” летния сезон с  работна ръка от трети страни, вероятно това ще бъде решението им и за предстоящия зимен сезон.

В Боровец липсват най-вече сервитьори, готвачи и камериерки, множество места са обявени в сайтовете за търсене на работа. Заплатите варират според това, какви са условията в обекта и заетостта, а също така позицията, като заплащането за помощен персонал е по-ниско. Хотелиерите твърдят, че залагат предимно на хора от Самоков, като желанието им е да инвестират в служителите си. Част от тях предлагат определени социални придобивки и актуализират заплатите преди сезона. Въпреки това кадри трудно се намират. Получава се разминаваме между очакванията на персонала и реалността. Доста често в сектора се работи повече часове, които рядко се заплащат. От своя страна работниците почти не могат да почиват през интензивния сезон, който стартира през декември.

Прогнозата на Министерството на туризма за тази година е ръст от 10% на почиващите в българските ски курорти. На дневен ред е въпросът, кой ще обслужва почиващите у нас, търсят се 2 000 души за работа в зимните ни курорти. Останаха ли хора, спадащи към графата „качествен персонал” с желание за работа на родна земя, или повечето предпочетоха зимните курорти в Германия и Австрия, където заплатата е в пъти повече. Липсата на възпитание и трудови навици от страна на служителите с години озадачава работодателите, при почти пълния дефицит на работна ръка, подборът на персонал се оказва – немислим. Развитието на много от секторите, бива неосъществено  поради липсата на качествени кадри.

От Сдружението на туристическия бизнес посочват като причина за това, пропуските в образованието и нуждата от реформа в него. Мнозинството от работодатели, също застава зад тази теза. Това бе обсъдено на Международното туристическо изложение – „Планините на България – гостоприемство в четири сезона” края на миналия месец в Смолян.

От страна на трудещите се в този сектор, нежеланието за работа еднозначно се оправдава с това, че масово персоналът се назначава на минималните осигурителни прагове. Негативни реакции, предизвикаха редица заглавия по темата в различни информационни сайтове у нас, упоменаващи четирицифрени заплати в лова на карди. От коментари като – „кои са тези фирми?”,  „За в Алпите ли става въпрос?”, „Посочете ги тези или вече си намериха персонал”, става ясно, че персоналът иска адекватно заплащане и постоянна трудова заетост, за да остане да работи в страната.

Обръщайки другата страна на монетата, няма как да не отбележим, че голям процент от (без)работната българска ръка е в състояние да иска. Липсата на квалификация, образование и опит в съответната сфера, и не само, често биват пренебрегвани от страна на служителите. Фактът, че на територията на града ни има Професионална гимназия по туризъм, би улеснил местните хотелиери в намирането на качествени, квалифицирани кадри, отговарящи на условията за добро заплащане.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close