ОбществоРегионалниСамоков

Лицето на Младежкия дом Латинка Щъркелова отпразнува 60-годишен юбилей

Анна Манова

Лицето на Младежкия дом в Самоков Латинка Щъркелова отбеляза 60-годишен юбилей. Дълги години наред името на Щъркелова се е превърнало в синоним на културната институция и всички събития, които се случват там.

Един живот, отдаден на това да бъдеш на сцена, да организираш различни клубове по интереси, мероприятия, благотворителни инициативи, да си в крак с новите тенденции. И така цели 34 години Щъркелова сърцато и неуморно работи в тази посока в Младежкия дом в града. Съвсем в нейн стил премина й партито за рожденния й ден, който бе на 3 август. С чудесно приготвена сцена, с много настроение, с водещ, с музикална програма и много лични поздравления.

Водещата на мероприятието Ния Малчева изненада Щъркелова като я покани да бъде един от гостите в клуб „Събеденик по желание“. През годините Латинка е влизала многократно в ролята на водещ в клуба и е канила гости от различни сфери на обществения живот. Но на нейния юбилей тя бе провокирана да разкаже повече за себе си и за дългогодишния си професионален път. От 39 години трудов стаж, 34 са минали именно в Младежкия дом.

„Всяка сутрин тръгвам на работа с усмивка, удоволствие и желание. Не съм си давала сметка, че толкова голям период от моя живот ще премине именно на тази сцена. През цялото време единственото, което съм правела е да следвам своя собствен път и да помагам на хората с каквото и както мога“, подчерта развълнувано тя и подписа като 38 събеседник в клуба.

Латинка Щъркелова завършва Културния институт „Братя Миладинови“ в Благоевград, след което колелото на живота я отвежда в Търговище, където работи в културната сфера. Преди три десетилетия кандидатства за работа в Младежкия дом в Самоков, който тогава носи името „Христо Ников“, а негов директор е Христина Трилева. На щат има още трима организатори. След това, по времето на кмета Китов, Щъркелова става уредник на Дома. А щатните брой намаляват. Минават дълги години, сменят се кметовете Големинов, Немов, Николов, в момента Георгиев, Щъркелова продължава да бъде лицето на тази културна институция. От сцената тя благодари на всички градоначалници през годините за гласуваното доверие.

„Това място е един пристан за мен. Тази цена е моят рай. Младежкият дом е най-хубавото нещо в моя живот, след децата ми!“, сподели тя. На въпроса за какво си мечтае, без дори да се замисли тя отговори, че си пожелава още една снаха, внуци и правнуци. Щъркелова има три деца и трима внуци.

През 2020 година пандемията свари всички ни неподготвени. Някои успяха да си вземат необходимата почивка, за други тя беше време на напрежение и тежки загуби. Латинка Щъркелова успя именно през този период да намери цялата налична информация от създаването на културната институция до ден днешен и да я събере в книга. От сцената тя обяви, че на 22 април 2021 година Младежкият дом навършва 50 години. Това е й датата, на която ще бъде представена книгата.

Личният й празник продължи с музикална програма, в която участие взеха малката балерина Анджелина Ранчова, ангелогласната Маргарита Бочева, дует „Дилижанс“, акордеонистът Мариян Минчев и акордеонистите от школата на Машов – Ради Даганов и Николай Йорданов. Не липсваше и голяма торта, внесена на сцената от синовете й.

Събитието бе уважено от зам. – кмета Сия Шехтанова, гл. експерт Снежана Дамянова към Община Самоков, общински съветници и много приятели и познати на Щъркелова. Всички те поднесоха множество букети и благопожелания за хубавия празник.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close