Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Литературна вечер в памет на Левски се проведе в читалището в Продановци

Анна Манова 

Литературна вечер, посветена на Васил Левски, се проведе в НЧ „Възраждане – 2016” в с. Продановци на 18 февруари. Подобно събитие се организира за първи път, но желанието на читалищното ръководство е то да се превърне в добра традиция.

Ученици от селото бяха подготвили материали за живота и делото на Дякона. Преди тях думата взе секретарят на читалището Елица Лобутова, която е в основата на организирането на литературната вечер. Тя припомни цялата отдаденост на идеала за свобода и безрезервната обич към Отечеството, за които той е заплатил с живота си. След това Георги Брънджов постави началото на културното събитие като разказа за ранните години на Апостола и изрецитира стих, посветен на Левски. Плавен преход направи Габриела Лобутова, която припомни организирането на революционни комитети по места. Разказът за Апостола на свободата бе продължен от Христо Николчов, който акцентира върху революционната му дейност в Сърбия и Румъния, припомни трагичното му залавяне и мъченическа смърт.

Децата получиха заслужени аплодисменти за извършената от тях ретроспекция, а присъстващите признаха, че са си припомнили позабравени факти от живота и делото на Левски.  Кметът на селото Емилия Драганова поздрави секретаря на читалището Елица Лобутова и будните деца за положеното старание и подчерта, че е важно да се помнят такива светли личности, оставили трайна диря след себе си, като пожела да има повече подобни вечери. Всяко дете получи грамота за участието си от читалищното ръководство.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close