Общество

Линията на гражданското общество

Мария Галчева

Отдавна говорим за активността на гражданското общество и как де що има инициатива, тя трябва да произтича от него. По принцип има много хляб в тази идея, но би следвало това общество да бъде и уважавано, а не пренебрегвано при всеки възможен случай.

Сега пред погледа на всички е подписката, която се събира за провеждането на референдум в Самоков. Това вероятно ще бъде първото официално питане в новата ни демократична история и всъщност въобще. Около него има много въпросителни, разбира се, но все пак – ще поживеем, ще видим.

Това общество тепърва ще потрябва – да не забравяме, че есента е много близо, а то все още има възможността да решава, въпреки множеството други фактори. Пък и не е лошо да се прозре, че на него се разчита много, стига да не е обременено и в полза на нечий интерес.

Същото това общество реагира и инициира, не бяга от проблемите, критикува, но и предлага решения. То само по себе си е ценно и е формира един независим от политиката климат, поне доколкото в България това е възможно.

Затова то трябва да бъде пазено. И това зависи от самите нас, хората, чиято съвест все още работи.grajdansko obshtestvo

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close