ЗлободневноОбща категорияОбществоРегионалниСамоков

Лилия Колева и нейната идея да вдъхне нов живот на бялата стена при пожарната

Анна Манова

Преди известно време един пост в социалната мрежа, подкрепен със снимки и няколко добри идеи, ме накара да потърся автора му. Това е младата и креативна самоковка Лилия Колева, която беше изразила своята позиция относно състоянието и поддържането на детската площадка при пожарната. Самата тя живее в съседство и е пряк свидетел на всичко, което се случва или не се случва там. Освен това прекарва голяма част от времето си с приятели и със своя 6-годишен син именно на същата площадка.

Градинката при пожарната беше обновена през август 2017 година. Преди това видът й определено беше доста занемарен, отрупана с отпадъци, обрасла във високи треви, от които не се виждаха намиращите се там пейки. Някъде в тази картина се мъдреха старо слонче – пързалка и люлка. Общо взето тези на пръв поглед елементарни съоръжения бяха нещо като емблема на градинката. И за доста хора са мил спомен от детството и сантимент. При облагородяването на пространството, обаче те се оказаха излишни или опасни. На тяхно място се появиха влакче – пързалка, беседка и няколко нови, цветни пейки. От екипа на Пощенска банка, чрез спечелен проект, засадиха няколко дръвчета и рози. Оказва се обаче, че направеното не е точно това, което живеещата в близост Лилия Колева е очаквала. Като се започне от пързалката и неоформения детски кът, който тя съвсем не без основание поставя в кавички, премине се през преливащите от боклук кошчета, до разлепените плочки и нестопанисването от страна на общинските служители на малката градинка с цветя. Жените, които се намират в съседство с площадката често я почистват, а преди около две седмици се погрижиха за посадените рози и засадиха нови цветя. Естествено в това няма нищо лошо. Но те сами няма как да поставят мека настилка при пързалката и да залепят плочките. Или да поставят още занимателни за децата неща в къта за игра.

„Видът на площадката е доста занемарен. Направи ми впечатление, че още първия ден, когато поставиха пързалката едно от стъпалата беше счупено. Разочаровах се, когато видях, че махнаха люлките и слончето. Имах идея да ги боядисам в пъстри цветове и по този начин щяха да се освежат. Но те просто изчезнаха. Те ми бяха спомен от детството и времето прекарано именно на тази площадка, където в момента играе моето дете. Мисля че можеха да останат и да се добавят още занимания за деца. На новата пързалка няма поставена мека настилка и когато е мокро децата падат в калта, когато е сухо – в прах. Отделен оставям въпроса, че когато са повече деца те няма реално на какво да играят там. Липсва люлка като любимо място на повечето момиченца. Градинката с цветята се поддържа изцяло от жените отсреща. Отлепиха се и голяма част от  плочките. Имам идеи за облагородяване на градинката, малки детайли, които биха я направили една идея по-приятна – да се поставят закачливи табелки с надписи да се пази или че „засадените” фасове не поникват, да се поставят интересни пепелници и други такива неща”, споделя Лили.

Истината е, че това е една от доста посещаваните площадки, след тези на центъра. Често там се чува детски смях, а в беседката седят младежи. След като направиха новите гаражи на пожарните автомобили на гърба им се обособи една просторна бяла стена. Лили Колева има идея и за нея. По думите й няколко пъти е задавала въпрос към общинското ръководство с идеята да я изрисува, но няма отговор.

„Прозорецът на стаята ми гледа към градинката. Още когато видях тази стена си казах, че ще бъде хубаво тя да бъде нарисувана с нещо детско и шарено, мотив от приказка, пожарникарски коли или друго. Аз съм се занимавала и се занимавам с рисуване, но до този момент съм работила върху вътрешни стени. Никога не съм правила външни и за мен ще бъде предизвикателство. Още повече че тук ще са необходими друг тип бои, които да издържат на различните атмосферни условия. Мисля че в нашия град има школи по рисуване, талантливи деца, които могат да се включат и да го направим заедно. Само че ни трябва съгласието от страна на Община Самоков и може би малка помощ при закупуване на необходимите материали. Ще стане чудесно и по-различно”,  сподели Лилия Колева. Всеки, който има идеи може да се свърже с Лили. Тя очаква развитие по темата, а през останалото време ще твори на стена в детската градина на сина й – ДГ „Звънче”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close