ЛичностиПолитика

Лидерът на БДЦ д-р Красимира Ковачка: Министър Москов трябва да разбере, че със сила и без диалог реформа не се прави

„Никой не може да си позволи да коментира решение на Конституционния съд, но аз ще коментирам  реакцията на министър Москов, която като цяло е очаквана“ – заяви лидерът на БДЦ д-р Красимира Ковачка за ПИК.  „Той подчерта, че от решението на съда не произтича проблем за здравната система и пациентите, и това е така – системата ще продължи да функционира по начина, по който работи в момента“ – каза още д-р Ковачка.

„Спорно, обаче, е твърдението на министъра, че разделянето на пакета медицински услуги на основен и допълнителен е едва ли не единствена гаранция,  че Националната здравноосигурителна каса ще заплаща пълноценно лечението на болните. Фиксацията върху тази идея може да бъде непродуктивно“ – категорична е заместник- председателката на здравната комисия. „Ръководството на министерството трябва да осъзнае, че не е безпогрешно.  Според нас подходът трябва да бъде друг.  Ръководството на министерството трябва да направи сериозен анализ и да предложи обосновани варианти за промени в оспорваните текстовете на Закона за здравното осигуряване на здравната комисия, за да може да намери широка парламентарна и експертна подкрепа  за продължаване на реформите в здравеопазването. Намирането на решение в здравната комисията чрез консенсус е правилната позиция в случая. Другото, силово налагане на спорни решения, би било високомерие и небрежност, а древните са казали, че грубата небрежност трябва да се приравнява с умисъл“ – допълни Ковачка. Министър Москов трябва да разбере, че със сила и без диалог реформа не се прави.

Според нея, решението за разделянето на здравните услуги в два пакета по начало е било противоречиво и с неясна аргументация. Не е бил направен и предварителен анализ, какво точно ще се случи в здравната система след неговото внедряване, какви са потенциалните рискове и ползите от него – здравни и финансови.  Липсвал е и консенсус по някои от текстовете в здравната комисия. „Слаба бе комуникацията относно разделянето на тези пакети и логично създаде атмосфера на недоверие и подозрителност в опозицията и медиите, на опасения от ограничаване на достъпа до здравеопазване“ – обобщи д-р Красимира Ковачка.

„Ще настояваме в дебата по това, как трябва да продължи здравната реформа,  да бъдат включени и темите за общинското здравеопазване, общественото здраве, проблемът с ниските лекарски заплати, особено на младите лекари, и съществуващите огромни и несправедливи различия в заплащането  в здравната система, които водят до миграция на професионалисти и корупция“ – каза Ковачка и поясни, че реформата би била успешна само, ако бъде подобрено взаимодействието и комуникацията между политиците, здравната комисия, лекарския съюз, неправителствените организации, синдикатите и министерството на здравеопазването.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close