Седмицата

Лек за телата, болка за очите… или как Белчин бани върви към гибел

belchinАнелия Балабанова
Зоя Станкова

Във времето множество сигнали постъпват при нас относно окаяното състояние на Белчин бани. Отлагаме коментар, но докога? Докато поредният природен ресурс се изчерпа откъм визия и приветливост. Да, безспорно, няма да се случи нещо подобно за първи път, но гаранция няма да е и за последен. И все пак, защо да мълчим и да не потърсим отговор от съответните лица, които са поели ангажимент към хората да поддържат и да им предлагат природно благо, което е за всички, макар че сградата е частна собственост.

През изминалата година Белчинска баня бе затворена в кратък период от време замалък освежителен ремонт.

Неотдавна опитахме да се свържем с един от собствениците, но уви, безуспешно или по-скоро успехът от връзка бе последван от неуспех с по-нататъшната комуникация и получаването на коментар по въпроса със състоянието и стопанисването на сградата и минералните блага. Когато човекът разбра, че се обаждаме от медия така и не си вдигна телефона втори път.

Нелицеприятното състояние на Белчин бани кара все повече самоковци да поглеждат към други близки обекти с минерална вода. Абсолютен парадокс.  Най-предпочитана в момента е Сапарева баня, която в последно време дръпна много напред пред конкурентите си. Въпрос на отношение и политика. Реновираната сграда на градската баня в съседното до Самоков населено място е открита на 09.10.2010 г. след реконструкция.

На първия етаж има къпалня с 22 кабини и вани за индивидуално ползване. Освен основната хигиенизираща дейност успоредно се осъществява и лечение на опорно-двигателния апарат, болести на периферната нервна система и на кожата (псориазис).  Вторият етаж е с изграден СПА център, в който има сауни, парна баня, акварелакс, помещение за масаж, козметични процедури и др. Сами може да откриете приликите и разликите с Белчин бани и да потърсите отговор на въпроса къде сме ние? Дори и една Долна баня, която е по-малка от Самоков има с какво да се похвали по отношение на градската си къпалня. Топлият минерален извор се намира в източния край на града и около него са изградени две бани – стара и нова. Освен за хигиенни нужди, къпане, лечение и пране, в миналото минералната вода се е използвала за отглеждане на зеленчуци и цветя. С нея са се пълнили и басейните на намиращите се в близост хотели. Община Долна баня  е оценила колко ценен е този природен ресурс и заделя 50 хиляди лева собствени средства за ремонт обществената къпалня.

Отделно със спечелен проект по Програмата за развитие на селските райони  е направена  реконструкция за 302 хиляди лева на старата баня – пералнята /Баня-хамам – римска баня/ – архитектурен паметник на културата. Идеята е и тя да се превърне в атрактивен туристически обект, който ще привлича посетителите и гостите на града със своята експозиция /фотоси, аудио и видео-материали/ на тема историята и традициите при използването на минералната вода. В малко по-отдалечени от Самоков райони също има изключително посещавани модерни комплекси, санаториуми и СПА центрове като  Павел баня, Карловски минерални бани и др. Дори едно Огняново успява да се развие, използвайки лечебната сила на водата.

Остава висящият в пространството въпрос кой ще вземе мерки за подобряване състоянието на Белчин бани? Кой е отговорен за вида, в който е докарана банята и кой ще помисли над това, колко е важно да поддържаме даденостите, които ни облагодетелстват. В случая може да става въпрос за частна собственост, но социалният ефект е с широка проекция и засяга голям кръг от хора. Същите си заплащат за съответната услуга.

Коментар:

Даниела Ангелова – психолог, възмутена от състоянието на минералния комплекс, коментира пред нашия вестник: „Който се наема да стопанисва природни блага и ресурси, е длъжен да се отнася като добър стопанин, да носи отговорност за поетия обект, да поддържа в добро състояние и условия този обект. Мисия невъзможна се оказва това в последните години и банята е в окаяно състояние. Нима, ние, гражданите, които имаме нужда и ползваме този минерален обект сме длъжни да търпим и безучастно да цъкаме с език, да се лишаваме от благоприятното и здравословно къпане, само защото някой е придобил право на собственост и пълно безхаберие!?”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close