ОбществоРегионални

Лекарите и медицинските специалисти в МБАЛ-Самоков с по-високи заплати

Самоков 365

Липсата на кадри се усеща все по-осезаемо в различни сфери на обществения и икономически живот, а един от начините това да се преодолее е адекватното заплащане. Тази констатация важи с пълна сила и по отношение на лечебните заведения. „Болницата в Самоков отговаря изцяло на финансовия стандарт, няма текущи и просрочени задължения” – заяви д-р Красимира Ковачка. Управителят на МБАЛ-Самоков уточни, че това позволява при липса на глоби от страна на Здравната каса да се реагира с увеличение на работните заплати.  Финансовата стабилност и положителният финансов резултат е предпоставка за допълнително стимулиране на персонала от месец април.

„Месец август миналата година ние подписахме Колективен трудов договор, който в последствие претърпя корекции във връзка с промени, които направихме в  болницата. Съкратихме част от санитарите там, където те не бяха необходими и финансовият ресурс, който се освободи от фонд „Работна заплата” го насочихме към медицинските специалисти.  От 1-ви януари 2019 г. когато се промени минималната работна заплата, респективно и тази на санитарите бяха коригирани и работните заплати на медицинските специалисти, за да не получава дисбаланс” информира още д-р  Ковачка като уточни, че през април медицинските специалисти са получили допълнително стимулиране от 100 лв., а лекарите от 200 до 300 лв. в зависимост от ефективността на работата в отделенията.

Тя коментира, че през месец май и месец юни настъпва корекция в някои от цените на клиничните пътеки, основно във Вътрешно отделение, Детско отделение и АГ отделение. По думите й цените са  вдигнати от 8 до 10% и бонусът е увеличен в размер от 100 до 300 лева за сестрите в зависимост от интензивността на работата в отделението, а лекарите получават от 200 до 600 лв. Регламентирано допълнително материално стимулиране има съгласно КТД, както и ниво базово възнаграждение и клас прослужено време. Трайно са увеличени заплатите със 100 лева на сестрите и с 200 на всички лекари в болницата. Заложеното в КТД е гарантирано, но при положение, че болницата си изпълни лимита.

По отношение на  браншовото споразумение, което предизвика протестите на сестрите на национално ниво и се говореше за 950 лв. брутно възнаграждение за сестрите. Д-р Ковачка уточни че стремежът е да няма сестра в самоковската болницата със заплата под тази сума и лекар с една специалност под 1200 лв. Това са индикатори за цялата страна. Към 30-ти юни в „МБАЛ-Самоков”  има 39 лекари с една специалност, а средномесечната брутна заплата е 1629 лв. Професионалистите по здравни грижи са 81 със заплата 1208 лв. за месец юни. Има разлика в сравнение с месец юли когато са дадени и фиксирани месечни бонуси. По този начин ще се запази финансово стабилното състояние на болницата от една страна и  стимулирани медицинските специалисти от друга. Ще доведе и до привличане на нови  кадри, каквито вече има.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close