ОбществоРегионалниСамоков

Легендата на българските ски Петър Попангелов празнува рожден ден днес

„Самоков 365“

Легендата на българските ски Петър Попангелов отпразнува своята 65-годишнина в компанията на кмета на община Самоков инж. Ангел Джоргов.

„Днес своя рожден ден празнува най – успешният български скиор и почетен гражданин на Самоков Петър Попангелов – младши. Пепи е легенда, пример за подрастващото поколение и символ на едни от най-добрите времена за ски спорта в Самоков. Той е записал името си и името на Самоков със златни букви в историята на световния спорт и който го познава знае, че той е не само успял спортист, но и прекрасен човек“, пише кметът Джоргов.

Към присъстващите се е бил и изпълнителният директор на „Самел – 90“ инж. Петър Георгиев.

Петър Попангелов е роден на 31 януари 1959 г в Самоков. От 2-годишен е качен на ски от своя баща Петър Попангелов-старши. От тогава Пепи се отдава изцяло на ските и с резултатите си радва цяла България. В световната купа влиза през 1977 г. За 11 сезона сред най-добрите той постига една победа, шест втори и четири трети места. Общо 37 пъти е в топ 10. Носител е на Европейската купа. Два пъти е шести на зимни олимпийски игри – Лейк Плесид 1980 и Сараево 1984 г.

Участвал е и на игрите в Инсбрук 1976 и Калгари 1988. Той е трикратен световен студентски шампион в дисциплината слалом. Шамппион на България е 26 пъти. Има титли във всички възрастови групи. През 2009 г по предложение на Българската федерация по ски е удостоен от президента с орден „Стара планина”. Заедно със семейството си сега Пепи управлява хотела си в Боровец.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close