Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Легендата за Орфей и Евридика оживя на самоковска сцена

Анна Манова

Легендата за Орфей и Евридика оживя на самоковска сцена. Тя бе пресъздадена от двамата хореографи Ралица Стоянова и Борислав Искрев, които умело се впуснаха в образите на главните персонажи. Премиерата на постановката се състоя на 3 юни в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” и е посветена на 160- годишнината на културната институция.

Ралица Стоянова е ръководител на школата по танцово изкуство, а Борислав Искрев е хореограф на ФТА „Самоков”. Съставите се числят към голямото творческо семейство на Читалището. Макар двата стила – съвременен балет и народни ритми, да изглеждат на пръв поглед много далечни един от друг, те намират пресечна точка на сцената. И не на последно място в една обща симбиоза. Постановката е в три действия, разказана чрез танц. Танцьорите със своите движения споделиха с публиката легендата за Орфей и неговата любима Евридика. Тяхната любов, обвита в тъмни краски,  завършва с тъжен финал. Сюжетът се развива в три действия и  представя безмерната любов на Орфей към красивата Евридика. И разказва за вечното съперничество между доброто и злото. Интересен момент бе действието, което освен на сцената, се развиваше на балкона, а участниците излизаха и от двата входа на залата.

Публиката имаше възможността да присъства на едни по-различен спектакъл, в който с грация и лекота Ралица Стоянова се преоблече съвсем точно в образа на Евридика. Малките балерини от нейната школа бяха белите ангели, а по-големите – тъмните сили. С фолклорни мотиви се включиха танцьорите от ФТА „Самоков”. Самият им хореограф Борислав Искрев излезе от зоната си на комфорт и опита не само българските ритми, но и модерен балет.

На финала председателят на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” Стоян Пашов поздрави артистите за спектакъла, поднасяйки кошница с цветя.  Стоянова и Искрев благодариха на публиката и всички, които ги подкрепят и побързаха да поканят аудиторията на 5 юни /сряда/ от 19:30 часа отново в салона. Входът е свободен.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close