Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Латинка Щъркелова: Извървях дългия и труден път на промяната на Младежкия дом

Анна Манова

От началото на 2019 година Младежки дом – Самоков ще посрещне посетителите си с изцяло обновена визия. Ремонтът беше наложителен и дългоочакван. Той започна през август 2018 година, а пусковият му срок се очаква в най-скоро време.

Дългогодишният ръководител на Дома г-жа Латинка Щъркелова не скри радостта си от новите придобивки, като сподели че през интервали от време са правени стъпки за подобряване на материалната база, като част от по-сериозните от тях са от 2009 година и настоящият. Точно преди 31 години тя застъпва на тази позиция и през всичките тези години се раздава в работата си, живее с тревогите и радостите на Дома, организира различни мероприятия, в които включва ученици от самоковските училища, прави благотворителни кампании, училищни конкурси за различни поводи. В момента към Дома се числят няколко клуба с различна насоченост – Спортен клуб по тенис на маса, с президент Кирил Москов, Спортен клуб по стрелба със секретар Димчо Петров, Клуб „Аз мога” с ръководител Славка Терзиева,  Клуб „Събеседник по желание”, Клуб „Арт палитра”, група по бийт бокс с участието на децата от Центъра за настаняване от семеен тип. Вратите на учреждението са отворени за младите и инициативни хора на града, където те винаги ще открият място за изява.

С г-жа Щъркелова разговаряме за един 30-годишен период от време, през който е преминала тя и самият Младежки дом.

Г-жо Щъркелова, това което ще видят посетителите на Младежки дом Самоков в началото на 2019 година е направеният цялостен ремонт на културната институция. Разкажете малко повече от момента на встъпването Ви на длъжност до днес? Как се е развил Домът?

Имате право да ми зададете този въпрос, защото влизам в 31-годишен стаж и трудов ритъм. През всичките тези години са правени малки стъпки в посока на промяна. Някои вероятно си спомнят, други не са запознати, но това, което виждате сега като функционираща институция всъщност са мазетата на старото кино „Рила”. Преди доста години централната зала беше равна и се използваше за дискотека. Нямаше ги нивата и тази кафе-театрална обстановка. Когато постъпих на работа нивата вече бяха готови и трябваше да се постави мокет.

Преди около 10 години отново са правени подобрения по материалната база. Какво е реновирано по това време?

Следващата по-голяма стъпка беше направена през 2009 година. Тогава бяха премахнати старите чугунени радиатори, които служеха за отопление на кино „Рила”, Младежкия дом и Профсъюзния дом. Спомням си ужаса ми, когато те бяха нарязани и от тях течеше черна смес от нафта, масло и отпадъчен материал. Тази смес беше по всички зали до изнасянето на близо 1 тон радиатори навън. Това беше пълен кошмар, не можеше да се почисти. През същата година беше поет ангажимент с обновяването на отоплението. След цялостното премахване на радиаторите ни се наложи да отопляваме целия Младежки дом с три печки с по два реотана на ток. Липсата на постоянно отопление през зимните месеци доведе до постоянно пукане на тръби и на няколко пъти Домът се наводнява. Стигна се до там да се среже старият водопровод и да се направи нов. Именно през 2009 беше направена стъпката за монтиране на съвременна газова отоплителна система и нов водопровод. През същата година, която се оказа ключова за Дома, бяха отремонтирани двете зали до главния вход. Сега ги използваме за провеждане на състезания по тенис и за любителите на този спорт. Масите са функционални и при сгъването им използвам пространството за друг вид мероприятия. Например за по-голяма компактност, когато искам да събера един клас. С обновяването на тези зали беше поставен въздуховод, който беше направен така, че не стигаше до централната зала.

И така стигаме през лятото на 2018 и началото на 2019 година, когато е извършен значително по-сериозен ремонт. Какво се подобри? И какво ще видят посетителите?

В този голям проект залегнаха много основни неща, като се започне от централната зала и до вентилационната система. Важно беше и изграждането на рампа за инвалиди и три тоалетни – мъжка, женска и за инвалиди.Това е един много обемен и важен проект. За мен едно от основните неща е подмяната на дограмата, за да може да се задържа топлината. Направен е изцяло нов ремонт на централна зала. Беше освежено входното пространство, бяха поставени нови плочки, изхвърлихме всички стари неща – столове, маси, настилка, всичко си замина. Очаквам нови 100 броя столове. Пусков момент на новата визия на Младежкия дом ще бъде в края на януари. Очаквам и три нови тенис маси за традиционния ни турнир по повод 3 март.

Какви ще бъдат дейностите през новата година в Дома?

Имам образователна, развлекателна, култура и спортна дейност. Мероприятия, които са свързани с междуетническата среда и благотворителните инициативи, които обикновено са обърнати към децата от Центъра за настаняване от семеен тип. Такава предвиждам за Великден.

Всяка година се стремя да предлагам по нещо ново. За тази година е свързано с клуб „Събеседник по желание” и новите ми Часове на ученика. Желанието ми е да посещавам дадено училище и произволно избран клас и да се поинтересувам какво ги вълнува самите тях, какво искат да знаят, да научат, да видят, да чуят и съответно какъв лектор искат да им доведа, с кой искат да ги срещна. Важно е да сме близо до младите хора и да се осъществява добра комуникация и обратна връзка. Продължаваме с ежегодните конкурси, първият от които е за Св. Валентин.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close