ОбществоРегионалниСамоков

Латинка Йорданова: „Стимул е да получиш оценка за труда, който полагаш за междублоковото пространство“

Анна Манова

В началото на месец юли по инициатива на Община Самоков бяха наградени с ваучери от по 200 лв. етажните собствености на единадесет блока. Символичното отличие е оценка за положените старание и труд от страна на живеещите, които със собствени сили и средства са направили междублоковите пространства по-красиви и приветливи. Както и да насърчи и други да вървят по техните стъпки. На първи етап  бяха определени блок 12, вход Г в квартал „Възраждане”, вход В на блока на ул. „Македония” 87 и блоковете 7А, 8Б, 18А, 23Д, 24Б, 28А, 34В, 37Б и 38В в кв. „Самоково”.

Латинка Йорданова прие ваучера, връчен на етажната собственост на блок 18 А в кв. „Самоково“. Тя е от онези хора, които милеят с цялото си същество за мястото, което обитават и с всички сили, средства и емоции иска то да бъде приветливо за окото, поддържано и чисто. И макар през годините да е водена от максимата – „И сам войнът е войн“ – тя не се отказва да поддържа градинката пред блока, която не е нейна лична собственост, но чувства като лична отговорност. Така се нижат години след години и както си спомня Йорданова историята на градинката не е от вчера, а датира от цели 17 лета. През това време там са насадени вишна, слива, люляк, появява се жив плет, а през пролетта цъфтят иглики и лалета.

„Като се върна назад във времето стават вече 17 години откакто се грижа за градинката пред блока. Естествено в началото бяхме повече хора, събирахме се и много бързо я почиствахме. Но нещата коренно се промениха и през последните 5-6 години няма заинтересовани да помагат. Останах сама. Винаги съм се надявала, че на някой нещо ще му трепне и ще се включи поне още един човек заедно с мен“, споделя Латинка.

Блокът е голям, в него има над 30 апартамента и над 60 обитатели. Латинка Йорданова споделя, че през годините е натрупала разочарование, най-вече защото не се опазва направеното. Или от пренебрежителното отношение към нейното желание да поддържа и на всички да им е е приятно. Налагало се е да поставя табелка, която да напомня да не се изхвърля отпадък в тревата. До скоро табелката стоеше и по думите й е имала възпитателен характер, но от скоро я няма. Проблеми не са липсвали и около косенето на тревата, като тази градинка е подминавана нееднократно от общинските работници. Проблем, който вече е решен.

Оценката за Латинка идва през това лято, когато лично кметът Владимир Георгиев й връчва чека за 200 лв. Още тогава тя и домоуправителят решават в какво да инвестират сумата – в закупуване на косачка и маркуч.

„Тази награда е една сбъдната мечта за мен. Дава се за добре почистено и поддържано междублоково пространство. Аз я считам като моя. Това беше голяма изненада, за която си мечтаех да се случи един ден. Тя ми дава стимул и се гордея с постигнатото“, каза пред екипа ни развълнуваната Латинка.

„Не се унижавам от работата. Правя каквото ми позволяват силите, знам че може и по-красиво да е. Надявах се да се увеличат хората, които искат да са съпричастни. Но от нашия вход няма желаещи. Използвахме сумата и с нея закупихме косачка и маркуч. Малко са хората, които работят по програми и косят града. А територията е голяма. Затова решихме сами да косим тревната площ. Благодарна съм за оценката за положения труд и се надявам повече хора да се включат в поддържането на междублоковите пространства – все пак те са общи“, заключи Латинка Йорданова.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close