РегионалниСамоковТехнологии, IT

Лаптоп или десктоп компютър – какво да изберем?

Лаптоп – плюсове и минуси 

Преносимите компютри отдавна не са луксозна стока. Те са широко разпространени, а ожесточената конкуренция между основните производители, доведе до изключително голямо разнообразие от модели, насочени към специфични дейности. Но кои са основните плюсове, които биха наклонили везните при избора спрямо десктоп компютъра – издръжлива батерия, компактно зарядно или нещо друго?  

Плюсове: мобилност и универсалност

  1. Най-големият плюс на лаптопите е тяхната мобилност. Винаги можете да ги приберете в раницата си и да смените мястото, от което ги ползвате. Можете да носите своя лаптоп на лекции, на работа, а вечер да гледате на него филм, излегнати на дивана вкъщи. Разбира се, преносимите компютри са абсолютно незаменим аксесоар за всички професии, които се случват в движение и са свързани с регулярно пътуване. Още повече, че новите модели често са снабдени с батерия за лаптоп, която спокойно издържа един цял работен ден преди да е необходимо да я включите в зарядно за лаптоп. Но дори и да не пътуването много често, а работите от вкъщи, пак е полезно да имате преносим компютър, защото можете да отидете в другата стая, когато децата ви се гонят в хола или просто имате нужда от повече тишина, за да проведете важна среща онлайн.
  2. Освен мобилни преносимите компютри са и далеч по-универсални от десктоп компютрите. Ако пътувате често или работите от повече от едно място, можете просто да пренасяте компютъра със себе си. Ако имате нужда от по-голям екран, просто включвате допълнителен монитор. И т.н. и т.н. 

Минуси: малък екран, по-слаб хардуер

  1. От другата страна на графата идват минусите. На първо място тук идва по-малкият екран. За разлика от преди, когато стандартните монитори бяха с размери между 15 и 20 инча, днес масово разпространените екрани са с големина от 24 инча и нагоре. Масовите лаптопи пък са с размер на екраните между 13 и 15.6 инча. Разликата става все по-голяма и, когато работата ви е свързана с обработка на таблици или видео, големината на екрана има значение. Дори не отварям дума за гейминга, където големият и качествен екран е задължително условие за качествено преживяване. 
  2. Истината е, че има модели лаптопи, които са “напомпани” с мощен и бърз хардуер, но това идва на изключително висока цена. Всички модели от ниския и среден ценови клас като цяло отстъпват по производителност на десктоп машините, които могат да се закупят на сходна цена. Така, че ако работата ви изисква хардуер с много висока производителност, най-добре да се насочите към десктоп компютър.  

Десктоп компютър – плюсове и минуси

Плюсове: силен хардуер, голям екран, удобство

  1. Най-големият плюс на десктоп компютрите е значително по-лесната възможност за ъпгрейд и по-мощният им хардуер. 
  2. Големият екран също не е за пренебрегване. Реално обаче този плюс напоследък има все по-малка тежест, защото все по-често потребителите решават проблема като свържат голям екран към своите преносими компютри. 
  3. Удобство. Ако прекарвате дълги часове пред компютъра, десктоп машината ви дава добра възможност да организирате така цялото си работно място, че да ви бъде максимално удобно. Качествен стол, бюро, повдигнат екран – всичко трябва да е съобразено. От друга страна, честото ползване на преносимите компютри на най-различни локации, често води до болки във врата от неудобна стойка. 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close