КултураОбществоРегионалниСамоков

Лалка Чавдарова сподели за отношението си към изобразителното изкуство в „Събеседник по желание”

Анна Манова

Преподавателката по изобразително изкуство Лалка Чавдарова гостува на клуб „Събеседник по желание”. Това стана факт ден преди клубът, който е част от пъстрото семейство на Младежки дом Самоков, да отбележи 8 години от съществуването си именно на 8 март. Ръководител на „Събеседник по желание” през това време е уредникът на Дома Латинка Щъркелова, като към него се числят още седем ученици от различни училища. И докато боравим с цифри, може да се добави, че Лалка Чавдарова е 32 подред събеседник. Събитието се състоя в Хъба, както голяма част от мероприятията на Младежки дом от началото на годината, защото културната институция очаква да отвори врати скоро след обновяването си.

Щъркелова определи своята гостенка като амбициозна, трудолюбива и усмихната личност, която има множество грамоти и награди за дейността си. И не на последно място като добър партньор в работата през годините. В качеството на водещ бе Димана Тодорова. Тя бе подготвила набор от въпроси, с които по-подробно да представи своята събеседничка. Гости на мероприятието бяха част от учениците на Чавдарова, колеги от училището и директорът Лиляна Минкова.

Лалка Чавдарова сподели, че това е първо й подобно публично участие. Тя избягва такъв вид събития, защото предпочита през годините творчеството и успехите на учениците й да говорят сами по себе си. Може би това е и причината да няма все още своя самостоятелна изложба. Тя сподели пред присъстващите, че вече 38 години е преподавател по изобразително изкуство. В началните години учителите са подлежали на разпределение в различни училища в Общината, така тя прекарва шест години в школото в Широки дол. От 1994 година е преподавател в СУ „Отец Паисий”. Започва да обича изобразителното изкуство заради преподавателя си Васил Чакъров, който е успял с лекота да й „пришие” криле и да я насърчи. Защото по думите й рисуването е процес на наблюдаване, изследване и след това пресъздаване върху бялото платно. А когато влагаш любов и старание в това, което правиш резултатите не закъсняват. Те се изразяват в успехите на учениците и в към 200-те грамоти и отличия от международни конкурси и изяви. Чавдарова сподели че много обича професията си, но днес учителите са вкарани в рамки. Преди години е имало възможност да се излиза навън, да се рисува на открито, което дава съвсем друго усещане. Освен на вкус, усет към детайла и пространството Чавдарова се старае да научи децата на дисциплина и отделя доста време в тази насока. Част от възпитаниците й поемат по пътя на изобразителното изкуство. Рисуването освен професия е и призвание. Затова рисува и в свободното си време. Най-голямата и слабост са пейзажите от планината и възрожденските къщи. Винаги, когато има възможност се уединява с белия лист, а след това доста често картината става собственост на някои приятел.

По традиция всеки гост в „Събеседник по желание” оставя свое послание в дневник. „Бъдете добри. Не правете онова, което не искате да се случва на самите вас или на децата ви”, написа Чавдарова.

„Благодаря за годините на отдаденост, възпитание и учене. Пример за радетел за личностното развитие на учениците”, с тези думи директорът Минкова поднесе цвете и поздрави Чавдарова за цялостната и работа в училището. Чавдарова получи цветя и поздравления от колегите и учениците си. Финал на програмата поставиха момичетата от зумба групата на Яна Василева.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close