БългарияРегионални

Лазаровден е

Илиян Чалгънов

Днес е Лазаровден – християнският празник, посветен на Лазар, когото Исус възкресява.

Лазаровден се отбелязва винаги в съботата на шестата седмица от Великия пост, осем дни преди Възкресение Христово (тази година на 16 април) и с него започва подготовката за Страстната седмица. Празникът е наричан и Лазарова събота, Лазарица, Лазар.

Според евангелието Лазар от Витания и сестрите му Марта и Мария приемали в сиромашкия си дом Исус Христос и повярвали в неговата мисия. Лазар се разболял и умрял, когато Христос бил в земите отвъд река Йордан, но Месията се завърнал и възкресил покойника. Чудото било извършено пред очите на мнозина юдеи и станало причина те да повярват в Месията.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, с които се украсяват вратите на следващия ден – Цветница (Връбница).

На Лазаровден се извършва народният обичай Лазаруване, в който се включват т.нар. лазарки – момичета между 6 и 12 години. Те са събират на групи от 6-7, като четири са певици, две са “шеталици” (танцьорки) и една “кумица”, която води групата и прибира подаръците. Момичетата обикалят домовете, играят ръченица и пеят песни за здраве, плодородие и женитба. Вярва се, че която мома не е лазарувала, тя няма да се ожени.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close