ОбществоРегионалниСамоков

Кът за отдих край село Доспей 

Анна Манова

Кът за отдих край самоковското село Доспей от няколко месеца радва жители и гости. Той е дело на момчетата от местния офроуд клуб. Създават го водени от желанието да направят нещо различно, което в същото време да може да се използва от повече хора. С направеното искат да покажат, че милеят за родното място и желаят да са участници в процеса за подобряването и развиването му. В създаването му се включват много хора, които влагат доброволен труд и желание.

Всичко започва от идеята за закупуване на фургон, който да обзаведат и да има къде да се събират през зимния период заедно с близки и приятели. Избират да го разположат в местността „Циганка“, която се намира малко над селото – удобно е като локация, а оттам се открива прекрасна гледка на целия Самоков. Не спират само с фургона и мястото. Идеята придобива по-широк размах и обхват. Момчетата с бензин в кръвта получават подкрепа от страна на кмета на селото Николай Гешев. Включват се над 40 души, които отделят всяка свободна минута, за да облагородят мястото. Сред тях са собственикът на фирма за дървен материал Емил Симонски и бригадата на майстора Александър Вуков. Отнема им около месец мечтаното място да се превърне в реалност. Благодарение на Емил Симонски и осигурените от него багери, камиони и дървен материал успяват да направят голям навес над самия фургон. Заграждат обширна площ, за да не влизат животни. Планът им е да облагородят пространството, да затревят и да изградят детски кът за най-малките посетители.

Всичко е изработено както се казва „като за своя душа“. Фургонът е обграден от дървена конструкция. Вътре е обзаведен, изолиран, поставена му е дограма, пердета и печка. Пригоден е в него да се събират около 20 души. Отвън са направени пейки и две барбекюта – на плоча и скара. Там спокойно могат да  се настанят над 80 души. Ентусиастите успяват да докарат вода от 400 метра, набавяйки я от бивш кладенец. Водата е изворна и годна за пиене, за да може всеки, който отиде там на разходка или пикник да поседне и утоли жаждата си. Помислили са за зимните месеци, като са направили дърварник и са подготвили дърва за огрев на помещението.

Докато работят по осъществяването му случайно избират да му направят празник и откриване на 20 юли. Но денят не е случаен – Илинден. За да почетат големия християнски празник организаторите купуват икона, освещават мястото и дават курбан за здраве. Събират се много хора, за да почетат деня и мястото. Това е радващ факт за групата, вложила толкова усърдие в създаването му. Единственото им желание към всички, които посещават новия кът за отдих край Доспей е да пазят чистота, за да е приятно за всички. А те от своя страна ще продължават да го облагородяват.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close