ОбществоРегионалниСамоковСъбития

Късометражни продукции гостуват тази събота в Хъба

„Самоков 365”

Късометражното кино идва на гости в Самоков. Всеки един любител киноман може да се възползва от тази приятна идея като отдели съботната си вечер и вместо да я прекара самостоятелно вкъщи, да покани приятели да гледат заедно филми  в приятната обстановка на Хъба.

Организаторите на събитието са Кинематограф, съвместно с Хъба. Кинематограф е сдружението, което стои зад най-успешната платформа за късометражно кино в България – kinematograf.bg като на сайта могат да се гледат свободно близо 1000 филма от над 60 държави. Гостуването в Самоков е част от пътуващо събитие, което се случва всеки месец в София, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград. Целта на организаторите е българското кино да стига по възможно най-прекия път до своите зрители и да се популяризира. Първото събитие за тази година ще се проведе именно в нашия град.

То ще бъде на 16 февруари /събота/ от 19:00 часа – входът е свободен. Събитието ще бъде с продължителност около 90 минути, колкото трае един стандартен филм в киното. Форматът включва няколко чуждестранни филма, ексклузивно 1-3 български филма и водещ, който предразполага публиката към дискусия. По възможност може и режисьорът да гостува.

Самоковската аудитория ще има възможността да изгледа филма „На червено”  на Тома Вашаров. Филмът представя интересен сюжет, развиващ се в градския транспорт насред обезлюдяло населено място, където освен, че времето сякаш е спряло и светофарът е застинал на червено. Долавяйки и най-фините вибрации в реакциите на пътниците, които се възмущават от решението на шофьора да чака светофара, “На червено” носи цяло богатство от добре познатото ни “българско нещо”, с което сме израснали. Във филма има нещо оптимистично, но и дълбоко тъжно, касаещо светоусещането ни и как всеки преминава през собствения си поглед през едно и също събитие.

Наред с „На червено” ще бъдат излъчени ексклузивно и още два български късометражни филма. „Моята истина” на Стефани Райчева, разказващ за сложните, смешни и донякъде тъжни отношения между родители и детето им, в следствие на технологиите. А другият е „Околобългарско” на Ванин Нейков – проект, целящ опазването на българщината. Той дава една нова идея за решаване на проблемите на България – лесно приложима от всекиго. В рамките на 40 дни петима младежи обикалят страната с идеята да посетят над 100 населени места и да видят как живеят обикновените хора.

Късометражното кино залага на внушенията и оставя поводи за размисъл. Всеки, който иска да стане част от това приключение може да го направи тази събота.

Пълна програма, включително и за Самоков -> тук: kinematograf.bg/events

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close