Самоков

„Към върха” сбъдва мечтата на парализиран младеж да види връх Мусала

Анна Манова

На 27 февруари тази година се сбъдна желанието на един парализиран младеж да успее да види връх Мусала и като цяло да усети тръпката и величината на планината. Това стана факт благодарение на доброволните усилия на хората от „Към върха”, както и на Планинска спасителна служба, Национален парк „Рила” и „Бороспорт АД”.

Преходът започна рано сутринта в понеделник от Боровец. Високо проходими автомобили, предоставени от „Ауто Италия”, бяха логистичен партньор. Екстремното изкачване беше заснето на живо и всеки, който желаеше можеше да го проследи в страницата на „Към върха” в социалната мрежа. Групата успя да се изкачи на върха в понеделник към 13:00 часа.

„Към върха” възникна през 2016 г. като инициатива на Николай Герев, Виктория и Захари Недялкови, доброволци в “Сдружение един живот”, обединени от идеята да помагат за изкачването на деца и младежи в неравностойно положение в планината.

Миналата година „Към върха” съдейства на парализиран младеж да се докосне до  връх Мусала, помогна и на няколко деца с различни двигателни увреждания да достигнат връх Ботев, връх Руен и Черни връх. 2017-а започна позитивно с изкачването на парализирано дете в зимна Рила. Всяко едно от тези изкачвания изисква организацията и участието на доброволци, партньори, както и подкрепата на Планинска спасителна служба (ПСС) и местните управления на националните паркове.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close