БоровецОбществоРегионални

„Към върха“ сбъдват мечти, незрящ мъж кара ски на Боровец

Анна Манова

Да си незрящ и да караш ски може да звучи абстрактно за повечето хора, но всъщност не е невъзможно. Особено, когато имаш силно желание, воля и някой, който да „прегърне“ идеята и да окаже необходимото професионално отношение.

Така желанието за екстремни преживявания на 30-годишния столичанин Цветан Байданов се среща с позитивната нагласа на Захари Недялков от местното сдружение „Към върха“.  Младият мъж е с увредено зрение, но това не го спира да се занимава с различни спортове. В детските си години е посещавал уроци по ски, след известно прекъсване и със съдействието на организация „ParaKids”, се завръща към тях първо на Витоша, а преди няколко дни и на Боровец. За качването на белите писти в курорта му съдейства планинският спасител и част от сдружение „Към върха“ Захари Недялков. Това не им е първата среща. Миналата година заедно се изкачват на връх Мусала и тогава си дават дума да карат ски заедно. Обещанието си реализират в края на януари /29.01.20г./. Оказва се голямо предизвикателство за Захари и неговия екип, които до момента са с насочени усилия предимно  към хора с двигателни проблеми.

„Аз получих урок от Цветан, а не той от мен. Истината е, че сме се занимавали с лица с двигателни проблеми, но за първи път с незрящ човек. Запознахме се миналата година покрай подобно на нас сдружение. Обещахме си да дойде на ски в Боровец. Много емоционално начинание беше както за него, така и за мен. Изумен съм от уменията му на ските. Голяма част от начинаещите скиори не могат да му стъпят на малкия пръст. Самият аз се опитах да си затворя очите за малко и да направя два завоя, не успях. Повярвайте не е никак лесно незрящ човек да кара така добре ски. Очарован съм от Цветан и силното му желание и воля“, сподели Захари Недялков.

Незрящият мъж първо стартира с каране на пистата пред хотел „Рила“, след това смело, заедно със Захари се качват на лифта и отиват на Ситняково.

„Първо стъпих на пистата, за да я усетя. След като придобих увереност се качихме на лифта и минахме през половината писти на Боровец. Чувствах се сигурен със Захари и неговите гласови команди. С удоволствие ще дойда пак и то скоро. Истината е, че няма невъзможни неща, въпросът е да попаднеш на правилните хора“, сподели Цветан Байданов.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close