Злободневно

Къде изтичат общинските пари?

ocenka administraciayaНиколай Малчев

Една от гордостите на гражданите на Общината ни от „епохата на мащабното строителство” когато тя беше сред първите пет богати общини /според тогавашното ръководство на града ни/ е Общинският блок. Макар че бе открит преди повече от четири години и до днес не знаем основния мотив за неговото построяване. В началото се говореше за социален аспект. Апартаментите трябваше да се продават на млади семейства при облекчен начин на плащане. Фактът, че днес те се продават на млади семейства и пенсионери, на българи и чужденци при еднакви финансови условия говори, че социалният аспект не е бил мотивът.

Ако бе бизнес начинание, в което няма нищо лошо, трябваше Общината да има печалба от неговото реализиране. За жалост тя е на тотална загуба. И ако мотивът за нас, гражданите на Общината ни „все още е неясен”, то безспорен факт е, че стойността на 1 м2 застроена площ на Общинския блок е над 600 евро. За сравнение 1м2 застроена площ на Общинския хотел в Боровец, построен по същото време е около 300 евро. Ако средствата за построяването на Общинския блок около 6-7 млн. лева бяха на депозит, днес щяхме да имаме допълнително 1.5-2 млн. лв. Но тогавашното ръководство на Общината ни убеждаваше, че парите не трябва да стоят в банка, а трябва да се въртят. И те се завъртяха, но не в джоба на Общината, а в някой друг джоб. За съжаление нещата не спират до тук. Общината бе осъдена от строителя на Общинския блок да заплати още 500 000 лв. Причината е, че той е построил повече отколкото Общината му е заплатила.

Как след като е имало търг за строителството е изготвен и одобрен план за Общинския блок се оказва, че строителят е построил около 420 м2 повече от предвиденото. Да плачем или да се смеем? Наглостта достига своя връх. Не на строителя, а на общинското ръководство. Голяма част от „героите” тогава са и днес на обществената сцена. Настоящият кмет е бивш общински съветник и член на правната комисия. Доскорошният зам.-кмет по финансите и настоящ депутат – Радослав Стойчев, е бивш общински съветник и член на икономическата комисия. Васил Сайменов е бивш и настоящ зам-кмет. Тогавашният зам.- кмет Христо Ярловски днес е общински съветник. Средствата, които Общината трябва да плати допълнително на строителя са много повече от средствата, отпуснати за последните три години за градинки, алеи, спортни площадки и др., които са гордостта на днешното общинско ръководство. Докога ще бъдем принудени да се радваме на трохите от общинската трапеза?

Ясно е, че днешното общинско ръководство няма намерение да търси виновника за този гаф. Повод за това ни дават действията на настоящия кмет г-н Георгиев, който вместо да уволни общински служители за нарушаване Закона за държавния служител, открито защити нарушаването на закона. На същите не бе потърсена отговорност като представители на Общината в съвместните дружества за Супер Боровец и лифта на Ридо, където загубите за граждани са за милиони левове, отчетени от днешното общинско ръководство.

Ако кметът на една Община трябва да е стожера за спазване на законността, то възниква въпросът – защо е това бездействие и мълчание от страна на настоящия кмет – Вл. Георгиев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close