ЗлободневноРегионалниСамоков

Кучета в клетки отново изоставени на сметището в Самоков

Анна Манова

Кучета в клетки, отново изоставени на сметището в Самоков, заснеха и пуснаха в социалните мрежи очевидци. От кадрите се вижда, че бездомните животни са затворени по две в клетки и са поставени в метален контейнер. Не става ясно кога за заловени, кой го е направил и колко време ще останат затворени.

Идентична ситуация имаше през ноември месец 2020 година в Самоков, когато възмутени граждани подадоха сигнали до институциите и потърсиха общинската администрация и кмета на Самоков за обяснение по темата.

Природозащитниците в Самоков обвиниха общината в нехуманно отношение към животните и поясниха, че бездомните кучета са затворени в клетките без вода и храна. По думите им контейнерите се нагряват и вътре става непосилна жега за животинките. Още вчера, когато са ги намерили на Регионалното депо за отпадъци природозащитниците са подали сигнал до РУ – Самоков. Четири кучета са били затворени в клетки и поставени в контейнер, на който от заснет клип се вижда надпис, че е собственост на Община Самоков. След като органите на реда пристигат на място и след разговори с общинска администрация кучетата са освободени.

„Потърсихме работещите в отдел „Екология“. Попитахме дали клетките са на общината. Оттам ни отговориха, че клетките не са собственост на Община Самоков и те не знаят за затварянето на бездомните кучета. Потърсихме и кмета Георгиев, който каза, че всичко е на общината и кучетата са затворени с цел кастрация“, поясни Румяна Сичанова. Тя допълни, че са подали сигнали до прокуратурата, БАБХ и писмо до Община Самоков.

„В последния месец зачестиха сигналите от наши граждани за увеличения брой  безстопанствени кучета в града, въпреки усилията през последните години да намалим популацията им. Отделно са постъпили над 100 жалби, само от началото на годината, за агресивни кучета. Имахме сключен договор с мобилна амбулатория за кастрация, която бе позиционирана на асфалтовата площадка в РЦУО- Самоков. Поради голямата си ангажираност към настоящия момент ни отказаха продължаване на договорните отношения“, каза пред „Самоков 365“ секретарят на Общината Ангелина Вангелова.

По думите на Вангелова от февруари 2020 г. е сключен договор с „Апекс 06” ЕООД, представлявано от  д-р Механджийски, за обработка на безстопанствени кучета от територията на общината, включваща – кастриране, обезпаразитяване, ваксиниране против бяс, маркиране, престой до възстановяване и изготвяне на регистър на кучетата. А за кучетата, поставени в клетки се грижат служители. Избрано е това място да изчакат кастриране, защото е голям общински терен с 24-часова охрана. А д-р. Механджийски може да обработва по две кучета на ден. А след дейностите, извършвани от ветеринарния лекар и необходимия престой в клиниката, кучетата се връщат отново по местата, от където са взети. От общинска администрация поясниха също, че кучетата не са оставени в топлото време без вода и храна.

„Има Закон за защита на животните, съгласно който, когато има ранено животно, или такова за кастрация от общината да предоставят съответната помощ. В Самоков сме петима души, които се борят за бездомните кучета, лекуваме ги, храним ги, правим им колиби. И всичко това е от собствените ни средства. Чакаме създаване на обещания от толкова време приют, но май само чакаме. В клиниката на д-р Механджийски има достатъчно място след манипулацията кучетата да останат да пренощуват, а не да са захвърлени на депото като ненужен отпадък“, сподели Румяна Сичанова.

„Категорично не е допуснато каквото и да било нехуманно отношение към тях. Залавянето  и превозването на безстопанствените животни се осъществява от общински служители и с помощта на осигурени от общината подходящи транспортни средства. Кучетата са поставени в транспортен фургон, който има изолация. Това не позволява от напичането да се повиши температурата вътре и в същото време мястото е сенчесто.

Община Самоков от 2017 води кореспонденция и е предприела всички възможни действия за придобиване сграда в бивш стопански двор на с. Продановци, която е много подходяща за приют за бездомни животни. От 2019 ежегодно се заделя средства в бюджета за ремонт на постройката, след придобиването й, но преписката изчаква решение на Министерски съвет от 2019 г., когато бе напълно окомплектована, но такова до момента няма“, заключи Вангелова.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close