Самоков

Кучетата лаят, а политиците нехаят…

Анелия  Балабанова

59 партии и 7 коалиции влизат в битката на местни избори 2019. 17 политически формации и 3 инициативни комитета са регистрирани за участие на местно ниво в Самоков. Впечатление прави присъствието на личности, за които трудно бихме предположили, че се интересуват от политика. Същото време в листите липсват имената на общински съветници с два-три и повече мандата зад гърба като Александър Боев от ГЕРБ, Васил Стоянов от „Евророма” и Георги Големинов от „БСП за България”. Случайно или не, всеки може да прецени и намери отговор сам за себе си.

В предизборната кампания има всичко. И се чувстваш все едно си влязъл в някакъв магазин. Още от вратата те грабват красиви опаковки, пардон политици-костюмирани, нагримирани, търсещи народна любов и доверие. Осмелиш се вземеш ги, а вътре…не е ясно. Ще излезе ли нещо от тази работа, няма ли. Или накрая пак някой ще бъде излъган. Защото обвивката красива, но под нея много пъти няма нищо. Само празни обещания и надежди. Така е и в политиката. Иначе търговията върви и то доста добре – с гласове, очаквания и най-вече със собствената ни съвест.

Затваряме магазина и излизаме на улицата. Тези в Самоков и селата са заприличали по-скоро на кратери – разкопани с очакване да бъдат ремонтирани преди изборите. Навсякъде кипи усилен труд по никое време. Разминаваме се някак с техниката и отрудените мъже с гащеризони и лопати, за да се доберат до домовете си. Под фона на оглушаваща музика, идваща от 7 квартал самоковци все пак стигат до крайната точка – своите къщи. Оказа се, че почти всички в града са образцови и по този повод бяха окичени с табелки от Общината. Чак самите собственици не повярваха, че къщите им заслужават подобно признание, но наближават избори. След това и Коледа. Случват се чудеса.
А месецът на предизборните обещания все още не е приключил, какви ли още изненади ни очакват. Факт е, че наболелите хорски проблеми намират своето разрешение основно по избори. Тогава и хората с властови претенции придобиват човешки облик и са близо до хората, както трябва да е 365 дни в годината. Именно затова са изборите – възможност за трезва преценка. Денят „Х” – 27 октомври, когато самоковци ще могат да дадат гласа и доверието си за един от шестимата претенденти за кметския пост в Общината и десетките кандидати за общински съветници наближава.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close