Предприемачи

“Кутия” – заведение с концепция и перфектен клубен стайлинг

5Точно преди Коледа първото по рода си заведение с изискан интериорен проект, реализиран от утвърдени професионалисти, отвори врати за гостите на Боровец.

Иновативният стил на клуб „Кутия” е дело изцяло на самоковеца Мартин Ицов и на неговия съдружник Стефан Дечев. В абсолютен синхрон с концепцията на клуба е музиката, която е изключително разноообразна и може да бъде избор на самите гости. В идеята на бара е заложен подход към елегантна метаморфоза от кафе за през деня до нощен клуб. В „Кутия” виждаме перфектно преплитане на приятна обстановка, наситена програма, ефектно осветление и разбира се перфектен саунд. Изобщо едно място, което определено се различава от всички себеподобни заведения в курорта.

Началото

Идеята тръгва от това, че на Боровец всъщност липсва подобен род заведение „Нямаше място, на което да се събираме и да се чувстваме комфортно и уютно – разказва Мартин за началото на „Кутия“. От този извод се формира концепцията за мястото. Съвсем случайно се срещат двамата със Стефан, който вече отчасти е реализирал замислите на Мартин. Целта е да се намери таргет, който най-точно приляга на замисъла и да се развият по-нататък, ползвайки маркетингови стратегии. Когато Стефан поканва Мартин за съдружник, му дава един ден да обмисли предложението му, само че Мартин е готов с отговора след 5 минути и той е положителен. „Аз знаех, че ще се занимавам с това и че това ще бъде моето място“. Не е без значение, че и двамата имат опит в туристическия бранш и много добре знаят как се случват нещата. Затова и поетият риск е донякъде оправдан и добре обмислен.

Стефан от своя страна е много откровен, заговаряйки за Мартин: „С Марто се сработваме много добре и се надявам да направим заедно една много добра програма на заведението. Той се грижи професионално за всички детайли – оформлението на информационните материали, дори дизайнът на заведението, което е много рядко срещано явление. На този етап единственото, което ни липсва е това повече хора да разберат за нас. Ориентирани сме към всички“. Стефан има опит с артистични заведения в Банско, където според него капацитетът е по-голям и лъха на по-ново, докато Боровец е част от старото време, но пък за сметка на това има канонизирани традиции. С една дума единият знае за условията в Банско, а другият в Боровец и това е предпоставка за обмяна на опит и идеи. За едно място с различна концепция, стил и реализация на замисленото.

Нестандартното име „Кутия“

„Аз заварих това име. Когато влезеш тук, имаш чувството, че си в кутия. После го преведохме и на английски – Box bar – така стана познато на всички “.

„Кутия” най-много му отива – простичко е, запомня се лесно – какво повече е необходимо.

Локацията е централна и стратегическа – една от най-добрите в Боровец, а това, че наоколо няма подобни заведения само по себе си е предпоставка за успех. Нощният живот в курорта ни не е чак толкова добре развит и „Кутия“ прави опит да поправи тази грешка. А туристите, идващи тук да карат ски, търсят и място да разпуснат вечер. Това е една добра реклама за курорта.

Мястото винаги носи смисъл, а смисълът на „Кутия“ гравитира около това да се чувстваш вкъщи, да ти е уютно и приятно, да доведеш приятели и близки. Изключително много Мартин и Стефан залагат на програмата на заведението, която целят да е разнообразна и да отива на самото място. Освен това идеята е посетителите да се преоткрият в заведението и да го избират като предпочитано за развлечение.

Тематични вечери очакват гостите на нощния бар, когато клиентите могат да разгърнат своето парти вдъхновение сред вълна от музикална емоция. В сряда, например, всеки може да пусне предпочитано парче или видеоклип – това не е конвенционалното, а различното и всички кодове са заложени в него.

Туристите, печалбата и как се прави печеливш ПР6

„Ние не търсим масовия турист, който обикаля по заведенията, напива се и чупи. Наистина от тях се печели, но и се губи и то не малко“. Местните не са туристи, а хора, на които много се държи. Винаги, когато има събития се отделя внимание и на този контингент, който основно се състои от приятели и познати. Тук идват всякакви туристи – общо взето потокът не е тотално различен от това, което идва като цяло в Боровец. Общовалидното за посетителите е, че са хора, които са настроени на вълна забавление и слушане на хубава музика.

Инвестицията и рискът вървят ръка за ръка, дори когато отиваш на пазара за нещо. Мартин е лаконичен по отношение на опасенията около инвестициите и пророчествата за успеха: „Рискът не ме плаши, защото за мен е важно, че се занимавам с това, което харесвам и аз не го възприемам като работа. За мен това е начин на живот. В този ред на мисли работният ден за мен е минимум 16 часа, като понякога вървим към 18“. Рискът, допълва той, е оправдан, когато знаеш какво правиш и когато правиш това, което ти харесва.

В „Кутия“ всяка музика, различна от чалгата, е поставена на високо стъпало, а своето място в тази стълбица заема и родното музикално производство, което не остава пренебрегнато.

На работа там има зает цял екип, сред който ключовата роля се пада на ПР-ът Мона. Това е много важен ход, който има за цел да направи мястото и идеята му популярни. Малко са заведенията, които се доваряват на ПР, да не кажем, че изобщо няма нито едно, което да залага на такъв човек. „Първият човек, който взех на работа беше едно момиче – именно Мона, която задвижи ПР-а“. Основна грешка е да се мисли, че само парите правят едно заведение успешно. Инвестицията не се изчерпва само с това да вложиш пари в даден бизнес и да чакаш те да се възвърнат – всъщност това е най-първата и основна функция, за да го създадеш. Животът на едно намерение, облечено в инвестиция, започва след наливането на парите в него, когато трябва да го вдъхновиш и промотираш правилно. Само един достатъчно контактен и комуникативен човек, какъвто е ПР-ът, има усет да вдъхне уникалност на дадено място и да го зареди с емоция. И това, разбира се, е ясно на хората заети в този бранш, какъвто са Мартин и Стефан. Изключително приятен е начинът, по който говорят за заведението като за свое дете, обгрижват го, влагат много от себе си, защото знаят, че само така може да очакваш да получиш обратното. Много малко от заведенията в курорта си дават сметка, че не е необходимо само да очакваш чиста печалба за кратко време (2-3 зимни месеца), а е нужно много повече. Както не е без значение, че зимният и летният туризъм са водени от различни специфики.

Формулата „Различен“

Откакто отваря врати в навечерието на Коледа, екипът на „Кутия“ не може да определи дали тази формула действа. За толкова кратък период на работа сериозни разносметки не могат да се направят. „Ние все още го разработваме. Имаме програма, която всяка седмица обновяваме и допълваме, докато я пригодим най-точно към това, което самите ние искаме. Някои неща вървят повече, други по-малко“.

Намерението им е да продължат работата си целогодишно, а не както сме свикнали сезонно, с което още веднъж потвърждават заявката си за различни от останалите. Още от тази седмица едно намерение ще бъде вече факт. Като party place, бар „Кутия“ иска това парти да се случва не само вечерта, но и следобяд. Затова се насочват към възможно най-широк кръг хора – от семейства с деца, през възрастни хора до по- младите. Специално за децата има монтирана конзола, на която могат да играят и да се забавляват. Такъв вид развлечение може да срещнете само там. Към нея има сноуборд, с който допълнително се забавляваш, карайки пред камината. Конзолата позволява много различни интерактивни игри, които са неповторимо преживяване за малките. Скоро в „Кутия“ ще има специално нает аниматор, който да ги забавлява. Част от идеите предвиждат също детска дискотека с караоке – уникалното забавление ще се насочи към тийн групата.

Концепцията издава намерението обстановката да бъде барова, а не класическа, хем модерна, хем уютна с други думи – място, където хората се забавляват. Идеята е всяка седмица да има гост – някой известен ди джей или изпълнител от родната сцена.

„Това, което ни движи напред в момента е постоянната инвестиция. До момента всеки лев, който изкараме, връщаме обратно под формата на някаква инвестиция, добавяме, нещо, което ни липсва или пък го няма на другите места. Пари на този етап поне не се задържат все още. Искаме да се развиваме, а това няма как да стане без идеи и ако си в застой“ – довършва Мартин.

Всъщност да си различен е голяма отговорност, от тях се очаква наистина да преобърнат една вече насадена представа, че в повечето курорти заведенията са под всякаква критика, но важното е да има евтин алкохол. Но повечето туристи, които посещават Боровец – англичани, руснаци и много други са свикнали на клубния живот и наистина търсят различни места да се забавляват, а когато са доволни, ще препоръчат мястото и на другите – каква по-добра реклама от доволните клиенти? Взривоопасната комбинация от атрактивен комфорт, разтърсващ саунд и качествено обслужване нарежда клуб „Кутия” в челните редове на най-посещаваните клубни дестинации в Боровец, които дават нова и сериозна заявка за едно по-различно лице на развлечението.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close