Спорт

Купа „Петър Попангелов Старши“ посреща малките алпийци на 16 март в Боровец

borowecНа 16 март Бороспорт, съвместно с Община Самоков и Българска Федерация по Ски ще проведе седмото издание на традиционното вече състезание за купа „Петър Попангелов Старши“.

Купа „Петър Попангелов Старши“ води началото си от 2010 година и се провежда в памет на легендарния български скиор и треньор, Петър Попангелов – Баща. През 2010 година състезанието за първи път е проведено в Паничище, след което се пренася и остава трайно в к.к. Боровец. В деня на седмата поред проява официално ще бъде открит паметника на Петър Попангелов в Самоков.

Спортното събитие е насочено към най-малките скиори на възраст 6-12 години, които показват и доказват своите спортни умения в дисциплината гигантски слалом.

Всяко следващо издание на купата печели все по-голяма популярност и привърженици, и вече трайно е намерила място в официалния спортен календар на Българска Федерация по Ски и на Бороспорт като до момента е събрала повече от 830 участника.

Мястото на провеждане остава писта „Ястребец 3“ и по предварителни записвания до момента се очаква да надмине успеха от 2015 година, когато в оспорваната надпревара взеха участие 210 деца разделени в няколко възрастови групи.

Купа „Петър Попангелов Старши“ е част от активната програма на Бороспорт за насърчаване и подпомагане развитието на снежните спортове сред децата и младите хора. В спортния календар на Боровец преобладават събитията, насочени към най-малките – от програмата “Научи се да караш ски”, Спортът е по-добрият начин децата да пораснат, купа “Самоков”, купа “Стефан Веселинов”, купа „Чамкория Джуниър“, купа „Бороборд Джуниър“, която проведохме преди няколко дни и която беше насочена към най-малките сноубордисти. Освен големия брой състезания и прояви за деца Бороспорт предоставя безплатни лифт карти за децата от местните училища и детски градини, местните спортни клубове, спонсорира местните отбори “Бороборд”, “Рилски скиор”, “Чамкория”, “Боровец, като осигуряваме безплатно ползване на лифтовете, обучение, треньори, летни лагери.

Възраждането на масовия ски спорт чрез ранно обучение, осъзнаването на неговата важност за развитието на децата е приоритет на Бороспорт и цели да приобщи все повече деца и млади хора към спорта, който да се превърне в неизменна част от тяхното ежедневие. Именно по този начин бихме могли да си гарантираме едно активно поколение и едни бъдещи шампиони, а защо не  – и бъдещият достоен последовател на успехите на Петър Попангелов!

Същият ден ще бъде официално открит и паметникът на известния самоковец, разположен пред входа на Туристическата градина от 17:00 часа и е изработен от скулптора Бойко Джакерски.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close