ОбществоРегионалниСамоков

Културен център „Остави следа“ отвори врати в Горни Окол

„Самоков 365“

Вече два месеца в Горни Окол съществува културен център “Остави следа”, който е единствен по рода си за селата на Самоков. Културният център е създаден от Диана Стоянова – Кювелие. В началото на юни, Диана печели на търг помещения в сградата на кметството в Горни Окол, бивша телефонна централа. Централата е затворена преди 15 години и помещенията стоят празни. Диана с помощта на съпруга си Пол Кювелие, който е белгиец, купуват къща в Горни Окол през 2018 г.. Тогава започват да осъществяват мечтата на Диана – да има зала, в която да се събират и млади и големи, зала за култура, йога гимнастика, танци, театри, кино и всичко, което носи положителна енергия.

Двамата се захващат с почистването, при боядисването се включват и семейство им и няколко приятели. На 10 септември 2023 г., залата е осветена и вече има своята история. Бяха подредени и видяни от десетки гости изложби на карикатури на Румен и Коста Драгоатинови, изложба на гоблени, проведоха се 2 сеанса на йога, проведе се за първи път в селото куклен театър “Трите прасенца” на гостуващ театър “Надя” от София.

Едно помещение е направено на музей, това е етнографска експозиция на лични експонати на Диана Стоянова и вече доста дарени експонати от хора от селото. В момента има експозиция на любител фотографа Тодор Колев.

На 25 ноември ще има отново куклен театър, а на 23 декември в центъра ще дойде дядо Коледа.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close