Култура

Културата на колене

kulturaМария Галчева 

Останах изумена от това как ние, самоковци, разбираме културата. Дори когато същата тази култура е безплатна. Нямаме елементарно отношение като цяло. Много малко са хората, които имат отношението и визията, характерни за ценителя.

Горчивина се усеща, когато заговорим за това как залите на събитие са полупразни.   А те са празни, защото например вътре е по-студено, отколкото навън,а и не само. Нашият екип сериозно обмисля възможността за възстановяване на Зимните празници, които едно време са се правели в Самоков. Но пред нас като стена застана въпросът – къде ще ги проведем?

Оказа, че първо нямаме подходяща зала, която да е достатъчно просторна и топла, а от друга страна – изобщо не сме сигурни дали ще успеем да съберем достатъчно хора, които да дойдат дори БЕЗПЛАТНО да гледат програмата.  А самите Зимни празници са една красива традиция, разбира се, изгубена във времето по причини навярно финансови, защото сме доказали, че тук се появяват много и то нелоши идеи.  Пък и понякога не само финансите / т.е. тяхната липса/ са спирачка. Генералният затруднител е липсата на желание.

Дори едни „Българе” не успяха да напълнят 100% най-представителната ни зала. И не дойдоха ключови хора, които са цветът на представителството, които трябва да са пример за пример. И в един момент се чудиш сам за себе си – къде си сгрешил и дали посланието ти е достигнало до точните си адресати.

Културата ни като хора е разпъната на комерсиалния кръст на съвременното.  Ако някога такива мероприятия са били жадувани и чакани, днес  те се възприемат като досадно задължение.  А ние пък, писачите, се мъчим да използваме думите като меч срещу всякакво забвение и  емоционален нихилизъм.

Понякога не заслужаваме нищо. Категорично и голямо нищо.  Но който носи мисия и мисъл за бъдещето, е длъжен да помисли и за тези след него. Защото в този свят не сме само присъствие.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close