ОбществоРегионални

Куклите на Мария Ангелкова, изпълнени с живот

Анелия Балабанова

„Аз съм пенсионер, което предполага, че разполагам с доста време. Реших да го оползотворя с нещо, което ме прави щастлива. Винаги ми е било приятно да правя нещо с ръцете си и това ми доставя удоволствие, което е най-важно. Имам усет, някакви идеи и се опитвам да ги реализирам” – започва разказа си Мария Ангелкова. Творческата си енергия тя насочва към изработката на кукли и различни животинчета, на които вдъхва живот. Защо точно кукли? Изобилие от красота и нежност могат да съберат в себе си тези малки човешки подобия. Израженията са им толкова достоверни и същевременно пропити с магическа реалистичност, че те карат да се замислиш. Във всяка ръчно кукла и фигурка от плат са втъкани душевност и доброта, които те докосват и обгръщат в топла прегръдка. Усещането си за изкуство Мария претворява в нещата, които сама изработва. В един момент фигурите от плат оживяват. Някои от идеите взаимства от интернет, но задължително влага и нещо свое, за кадем. „Правя и разни животинчета – мечета, зайчета, каквото ми хрумне. Хората им се радват и за мен е важно, че се появява усмивка. В днешно време това е много важно” – споделя майсторката. Целта на упражнението е да си достави собствено удоволствие, а и на околните под чийто погледи ръчно изработените творения оживяват.Те са като истински и имаш чувството, че всеки момент ще проговорят.

Базарите – мястото, където занаятчиите берат плодовете от труда си

Различните изложения са мястото, където повече хора могат да се докоснат до изкуството „хенд мейд”. Дебютът за Мария беше по време на фестивала „Нашенско хоро”. „От шест години съм пенсионерка и изработвам разни неща, но ги подарявам на роднини, на познати. И в бъдеще бих участвала в различни инициативи” – споделя Мария като добавя все по-осезаемата липса на всякакви артикули, в които е вложено сърце и любов. Дали ще е кукла, плетка или бродерия няма никакво значение, разсъждава тя. За много от нещата тя самата се учи в движение, а идеите черпи от интернет – един отворен прозорец към света. По думите на нашата събеседничка там има богат избор, предложения и хрумвания. „Това, което ми допада и преценявам, че мога – го правя. Опитвам по един начин, по друг начин, каквото съм видяла. Допълвам от себе си и нещата се получават от самосебе си” – разказва още създателката на кукли.

Икономист по образование, творец по призвание

Именно изложенията и фолклорните събори са мястото, където занаятчиите могат да оберат плодовете на своя труд. В Самоков обаче все още няма място, в което да бъдат показани техните произведения. „Доколкото си спомням преди години по пътя за Боровец имаше идея да се направи такава сграда, в която да се ползва от занаятчиите и да е постоянно действаща. Не се реализира тази идея. Не знам защо” – коментира Мария с надеждата, че някой ден може би все пак ще се случи. Споделя, че тази година е имала възможност да присъства на празника на черешата в Кюстендил. Там се натъква на стар майстор – кошничар, който пред себе си е сложил голяма табела и на нея пише, че търси момче, на което да предаде занаята си. Просто човекът иска да предаде на някого това, което може и прави с ръцете си. За съжаление в повечето случаи така стоят нещата. Самата Мария пречупва призмата през себе си като акцентира върху това, че опитва да си достави удоволствие и не гони количество с нещата, които сама изработва. Някои на машина, но повечето ръчно. „Аз съм икономист по образование. Работила съм в кооперация „Михаил Дашин”, в банка. Пенсионирах се като главен счетоводител на поделението. Професията ми винаги е била свързана със срокове, планове, нормативни документи и понякога това натежава. При куклите не е така – продължава разказа си от първо лице талантливата самоковка. С творенията си дарява радост на децата, а и на възрастните, защото създават настроение. Щастливи хора са тези, които изпълват дните си със занимания, които харесват. И нашата събеседничка попада в тази група.„Обичам да чета, да гледам градинката у дома, посрещам и изпращам децата и това запълва свободното ми време. Човек има нужда да спре за миг и погледне дребните неща, които дават съвсем друг нюанс на живота” – категорична е тя.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close