РегионалниСамоков

Кукерска група от Брезник гостува в Самоков на Сирни Заговезни

Анна Манова

Множество самоковци се събраха на пешеходния мост на входа на парк „Лаго”, за да отбележат Сирни Заговезни, познат повече сред народа като Прошка. За пета поредна година Община Самоков организира честването именно на това място, където се прави общоградската купа. Тази година празникът, който мени датата си, съвпадна с Баба Марта.

Този път кукери от село Гигинци, обл. Брезник, гониха злите сили около самоковската купа. Звън на чанове, внушителни маски, кукери и развети български знамена посрещнаха самоковци. Традиционно в обичая участват мъже, пременени в женски одежди и роли. Задължително е присъствието на невеста, младоженец и поп.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев поздрави присъстващите. „Радвам се, че се събрахме за поредна година тук, за да почетем този стар обичай. Трябва да го спазваме и да го предаваме на децата си. Пожелавам на всички една успешна година”, каза градоначалникът.

Последва запалване на огъня, а кукерската група заигра около него. Присъстващите си взеха прошка едни на други и си пожелаха повече години да споделят празници и делници. Друга част се включиха в хубаво българско хоро около големия празничен огън.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close