Регионални

Кръст на осветеното място за църква!

Няколко седмици минаха от публикацията ми, относно идеята за църква в центъра на Самоков. Официална, компетентна реакция от тези, които знаят повече по въпроса – няма. Очаквах, надявах се, но вече не! Разговарях с доста хора по темата, споделяха се какви ли не възгледи и възможни отговори. Но най прави излизат тези, които смятат, че с времето всичко ще отшуми. Сякаш нищо не се е случило.

Но се е случило! И трябваше да се продължи. Сигурно не малко самоковци си спомнят началото на идеята – построяване на църква, посветена на покровителя на града Свмч Симеон Самоковски, на най-видно място – в центъра на града. В близост до Байракли джамия. Мястото бе церемониално осветено от тогавашния викарии на софийския митрополит и български патриарх, по настоящем пловдивски митрополит Николай.

Обетът за построяването на църква не бе изпълнен, а доколкото си спомням имаше и дарения. Нещо повече, по-късно осветеното място бе осквернено – плочата, вероятно счупена, изчезна. А това вече е голям грях! Не изпълнен обет и не почитане на осветено място!

Ако трябва да бъдем реалисти, явно църква в центъра на Самоков няма да има! Жалко! Джамията ще бъде символът на града. А сме християни!

За духовно опрощение и историческо достойнство предлагам, което също съм споделил с немалко хора и, което те приемат – на осветеното място, ако не църква, да бъде издигнат дървен кръст по подобие в местността „Кръста”. Но може и по-малък, съобразен с екстериора.

Вярно кръстът не може да замести църквата, но ще бъде знак, свещен, че градът е исторически, православен, християнски, непротиворечащ на превратностите на историята. Духовен знак, почит към всички самоковци отдали труд, енергия, емоция, мечти и живот за църковната независимост, за духовното отстояване на българите през вековете.

Готов съм да помогна при финансирането на идеята.

 

Христо Христов

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close