ОбществоРегионалниСамоков

Кръг от Националния траялен шампионат се проведе в Самоков

„Самоков 365“

Град Самоков бе домакин на четвъртия кръг от Националния траялен шампионат, който се проведе през изминалия уикенд /6-7 юли/ в близост до мотополигон „Ридо“. Неговото начало бе поставено в Ямбол и ще приключи в Севлиево.

Организатори на местно ниво са привържениците на карането „извън пътя“  – Клуб по офроуд в Самоков, с подкрепата на Община Самоков и спонсори.

Официалното откриване се състоя на 5 юли /петък/ на площад „Захарий Зограф“, където пред събралата се публика бяха представени автомобилите и екипажите в различните класове. Рев на машини и демонстрации на възможности от страна на състезателите, направиха истинско шоу за присъстващата аудитория. Най-многобройни участници имаше от местния клуб, а след тях – офроуд клуба от Велинград.

Кметът Владимир Георгиев даде старт на състезанието и благодари на организаторите, че Самоков за пореден път е домакин на подобно събитие, което от своя страна е сигнал, че нашият район има условия за такъв тип спортни мероприятия. Самоковският офроуд клуб има вече зад гърба си 10-годишна история, а местните състезатели се доказват на различни надпревари в страната. Председател на клуба е Димитър Дренски, който заедно с Иван Иванов са едни от основните организатори на траялния шампионат в Самоков.

Състезанието се проведе на 6 и 7 юли, на терена на мотополигон „Ридо“. А офроуд машините мерят сили в три класа – „Стандарт“, „Модифициран“ и „Прототип“. От миналата година има и отворен клас, разделен в две категории – „Хард“ и „Софт“, за всички онези, които не се вписват в първите три.

В надпреварата се включиха 69 екипажи от цялата страна – Монтана, Елин Пелин, Благоевград, Велинград, Варна, Пазарджик, Ихтиман, Бургас и др. Това е й най-високият брой състезатели до момента в шампионата. Отвореният клас дава по-голяма възможност за участниците и затова той бе и с най-многобройни претенденти. Самоковското участие в този клас бе най-голямо.

В продължение на два дни почитателите на екстремното каране имаха възможността да се насладят на атрактивни и запомнящи се преминавания по трасето, преодолявания на маршрута и… обръщания по таван. Местни и гости бяха част от едно двудневно офроуд приключение.

„Много съм доволен от състезанието и големият брой участници. Важно е и състезателите да са останали удовлетворени. Публиката подкрепяше екипажите, а най-впечатлена остана от водното препятствие, което бе част от състезанието“, подчерта Димитър Дренски.

Награждаването на победителите в петте класа се проведе на 7 юли /неделя/ на трибуната на мотополигона. За победителите имаше купи и множество награди от спонсорите.

Клас „Отворен – Хард“ на първо място се класира тимът на Спас Христов и Георги Стоянов от Самоков. След тях се наредиха Георги Шейнов и Георги Вуков от Доспей. Третото място е за велинградския екипаж Евгени Янкулов и Ричи Янкулов.

В клас – „Отворен – Софт“ първото място бе за софийския тим Александър Ненов и Николай Николов. Второ място е за момчетата от Велинград – Емил Лазаров и Ричи Янкулов. На почетната стълбичка третото място е за самоковците Антон Николов и Иван Иванов.

В отворения клас организаторите раздадоха награди до 10-то място, което бе свързано и с 10-годишнината на самоковския офроуд клуб.

Клас „Стандарт“ – на челната позиция е екипажът на Бенев и Пепи Марковски от Нови Искър, а след тях се наредиха съответно Румен Манолев и Захари Манолев /Смилян/ и Светлин Илиев и Валентин Истилянов /Силистра/.

В клас „Модифициран“ на първа позиция се класираха Цветан Найденов и Христо Александров от Монтана, след тях са Милен Златев и Георги Тихов от Ямбол. И на трето място се нареди бургаският тим – Иван Еленков и Станислав Христов.

Клас „Протитип“ –първенци са Мартин Методиев и Мартин Иванов от Нови Искър, на второ място Цоньо Христов и Генади Георгиев – Плевен и Радомир Йорданов и Ясен Тодоров от София.

Награда за най-атрактивен участник взе Петър Георгиев.

Следващият кръг от траялния шампионат ще се проведе в Павликени през септември, където нашите състезатели ще имат възможност да премерят сили на чужд терен.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close