Спорт

Крум Дончев: „Шофирайте разумно! Пътят не е състезателна писта.“

krum donchev2Христиана Видинова

Отмина поредното издание на рали „България“, но този път Самоков не успя да види как един от най-добрите български състезатели минава с бясна скорост през отсечките и се бори, за да успее да спечели трофея. Чудите се за кого говоря? За един пилот, който е ставал четири пъти шампион на България и е влязал в историята като втория българин печелил два пъти най-големия автомобилен форум рали „България“. Може би вече се досещате? Да, точно така, говоря за Крум Дончев. След състезанието, реших да поговоря с него относно ралито, за края на неговата кариера, за загубата на Георги Янакиев-старши и на Тодор Славов и разбира се, за вечния въпрос: кои са по-добри шофьори – мъжете или жените? Ето какво ни каза той:

Как се чувствате отстрани като наблюдател на ралито? Липсва ли Ви състезателната кариера? 

 Чувството е приятно, но със сигурност би било още по-приятно, ако бях в състезателния автомобил. Разбира се, че ми липсва състезателната кариера. Ние винаги ще бъдем част от този спорт!

Как се е променило ралито през годините?

Има категоричен спад на участници, като причините за това са най-различни, но една от основните е липсата на средства.

Какви бяха очакванията Ви за състезанието и оправдаха ли се те?

 Очакванията бяха за силна битка между пилотите Бостанджъ и Ал-Кетби с автомобили R5. Страхотно представяне направи и словенецът Рок Турк, а Борис Григоров показа страхотна езда с неговия Ситроен Ц2. Поздравления за всеки един от екипажите за доброто представяне в състезанието!

Как се представи Самоков като домакин?

Самоков винаги е подкрепял автомобилния спорт. Градът бе домакин в продължение на 4 години и се представи страхотно в организацията на състезания от световен и европейски мащаб.

Какви са впечатленията Ви от Георги Янакиев-старши и Тодор Славов? Познавахте ли се лично?

 Да, познавах се и с двамата. Те бяха хора, заслужили името си в автомобилния спорт, които ще оставят страхотен отпечатък у всеки един от нас. Тодор – изключителен спортист, приятел и колега, Янакиев–старши – лидер, винаги успявайки да направи и невъзможното в името на целта и каузата.

Георги Янакиев-старши бе икона в моторспорта. В годините като председател на БФАС, той успя да доведе световния елит в България, като през 2010 г.


Рали спортът загуби един от най-добрите си пилоти у нас. Тодор бе много талантлив, прецизен и рядко си позволяваше грешки. Автомобилният спорт е рисков и това е част от играта. Със сигурност той и успехите му няма да бъдат забравени.

Вие бяхте част от кампанията “Състезания, но не на пътя, безопасността е пътят”. Кой е водещият съвет, който давате на любителите на високите скорости?

Шофирайте разумно! Пътят не е състезателна писта. Има специално подготвени писти в България, които биха утолили жаждата за високите скорости.

Разбрахме, че рали “България” се измества във Варна. Какво е Вашето мнение за смяната на домакинството? Какви са плюсовете и минусите на Самоков и Варна? И защо?

Аз съм категорично убеден, че Самоков, така, както и Варна са с потенциал за подобна надпревара (трасета, възможност за настаняване, организатори и т.н). Но със сигурност Варна липсва изключително много на всички хора, които са свързани с миналото на това легендарно състезание.

 

Кои са по-добри шофьори – мъжете или жените? На много места в България се провеждат ралита за дами, включително и в нашия град, под шапката на нашия вестник. По-малко атрактивно ли е?

Разбира се, че и двата пола са добри. Мъжете шофират по-бързо и агресивно, без да се замислят, докато нежния пол не предприема рискове и залага на сигурността. Състезанията за дами, които се провеждат са доста атрактивни, имайки предвид, че изпълняват много елементи на приложен характер.

И за финал Вашето пожелание към нашите читатели.

Бъдете живи и здрави, и шофирайте разумно. Пътищата не са състезателна писта!

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close