Личности

Кристиян Танев: „Тъжно е, когато младите нямат цел в живота”

kristiyan tanevМария Галчева

Мислех си, че гостите в тази рубрика ще се чудя откъде да ги намирам, но за нещастие съдбата ме опроверга.  Толкова много самоковци, реализирани и успешни, се намериха, че чак си е страшничко колко силно се е прокъсал Самоков откъм чедата си.

Тази седмица ще ви срещнем с един емблематичен човек, който се заминава с компютри от съвсем млад. Той изгражда себе си в небезизвестния „НетКом”, а оттам пътят му продължава към столицата.  Кристиян е един от основните идеолози на онлайн формацията „Промени Самоков”, чиято дейност има за цел да реализира различни добри практики в града. И с всяка следваща акция се справя все по-успешно в намерението си да намира родолюбиви хора, които ги е грижа за състоянието на родното място.

Вижте неговата гледна точка за живота и за личностното развитие на един човек , попаднал в големи град да си търси късмета и да се надгражда.

 

Представи ни се с няколко думи –  с какво се занимаваш, какво работиш в момента, къде се намираш?

Казвам се Кристиян Танев, на 27 години съм. Живея и работя в София. В IT сферата съм от 12-13 години. От малък се занимавам с компютри и започнах работа на 14 в първия кабелен интернет доставчик в Самоков. Станах системен администратор и за 8 години натрупах богат опит. Реализирахме различни проекти в България и Сърбия. Направихме интернет мрежа и в гр. Дупница, която и до момента работи и се развива.

Кое продиктува решението да излезеш от Самоков?

Промени във фирмата, в която работех, ме накараха да се замисля за бъдещето и след дълго обмисляне – напуснах. Бях отдаден на работата си 24/7, но обожавах това, което правя. Не съжалявам за нищо. Тази фирма ме изгради като човек и ми даде голяма част от знанията, които имам сега.

Трудно ли си намери работа?

Да. Беше едно чакане и мотаене по интервюта около 3 месеца. Въпреки опитa ми и препоръките, имах проблем с намирането на работа. Но през ноември 2012 ми се обадиха от фирма, занимаваща се с онлайн търговия и същевременно имаше аутсорснат екип, който работеше за една холандска компания (за която работя и днес).

Повикаха ме на интервю. Мина доста странно, защото бях отишъл за една длъжност, а те ми предложиха доста по-добра и по-добре платена – SQA (Software Quality Assurance) или по-разбираемо – тестер на софтуер. Казвам на програмиста, че детето му е грозно (това в кръга на шегата).

Подписах договора веднага след интервюто, което много ме изуми. Попаднах на уникално добра компания и съм щастлив! Фирмата се занимава с дигитализиране на културно наследство на държави от ЕС, както и в САЩ. Този ноември ще направя 3 години. Работя това, което обичам, всеки ден научавам нови неща, колегите са  готини и отношението им към мен е уникално.

 

Какви са преимуществата и недостатъците на живота извън къщи?

Преимуществата – самостоятелен си и се учиш да бъдеш по-отговорен.

Недостатъци – липсата на семейството, после приятелите и не на последно място природата която обгръща Самоков – имаме всичко! Но в днешно време не обръщаме внимание на това и дори го унищожаваме. Темповете, с които се прави това нещо са брутални. Депото за отпадъци, незаконни/законни сечища, коритото на р.Искър и още много други наболели проблеми за града ни.

Бих искала да те питам как гледаш в момента на протичащата предизборна кампания?

Избори = неспазени обещания. Активност 1 година преди избори. Така ги разбирам аз нещата.

И в този ред на мисли – ще гласуваш ли на 25 октомври?

Да.

Колко често се прибираш и какво различно виждаш, минавайки зад табелата Самоков?

Почти всеки петък съм в Самоков. Различно – ами много: хората, отношението, средата… Всичко е различно.

Гледайки от дистанция, накъде е тръгнал Самоков и кое определяш като най-голям проблем тук?

Както всеки може да се досети, проблемът е в управляващите. Нямат желание за промяна. Както знаете, направихме организацията “Промени Самоков”. Опитваме се да променим мисленето на хората, да активизираме работата на Общината и най-вече да направим нещо за Самоков!

Ще се  разсърдиш ли, ако някой те упрекне, че градът има нужда от теб, а ти си избрал да го напуснеш? Не е ли егоистично това решение?

Не, няма да се разсърдя! Всеки има право на мнение… колкото и да е грешно. Само ще кажа, че средата в която си, ако не се движи напред и не се развива, няма смисъл от това да седиш в Самоков. Виждам хора, на  които целта им е да се покажат колко пари имат мама и татко, да си покажат новите дрехи и прическа и да направят поредната интрига. Тъжно е, когато младите нямат цел в живота.
Аз имам цел и я преследвам – следователно никой няма правото да ми казва, че съм егоист.

 

Има ли връщане назад?

Естествено!

Входовете на града са 4, но смисъл дали ще има – зависи от хората, които живеят, милеят и правят нещо за Самоков.

 

Related Articles

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close