Личности

Кристиян Симчев: „Дори да си най-добрият мениджър, ако нямаш подходящите кадри всичко се обезсмисля”

Анна Манова

Когато става въпрос за професионално развитие от изключително важно значение е да попаднеш на точното място, с точните хора. Това е един вид аксиома на бъдещ успех. Разбира се, ако е подплатено и с доза желание и разбиране и от двете страни. Друг важен момент е изкачването по стълбичката на личния успех да става стъпало по стъпало, за да се изгради добър професионалист, познаващ тънкостите на всяко едно звено и знаещ как да се справи във всяка една ситуация. И не на последно място да не се забравя кой си срещнал по този път и поздравил ли си го, защото в обратната посока обикновено се сблъскваш със същите хора.

Пример в тази насока е младият самоковец Кристиян Симчев, който повече от 10 години се занимава в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в Боровец и курортите по Черноморието. През годините е натрупал солиден опит в бранша, започвайки като барман и сервитьор, след това касиер – маркировач, Вътрешно фирмен контрол, мениджър, началник на хранене, а днес е управител на хотел в Боровец. Има завършен курс за сомелиери, диплома за управител на заведение за обществено хранене, завършен курс за Етикиране на храни ,,Consejo’’. Кристиян Симчев завършва образованието си в Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, със специалност ОУХР /Организация и управление на хотел и ресторант/. Като най-основното, което е разбрал извървявайки професионалния си път е колко е важно да са добри кадрите, с които разполага дадения бизнес. Както и да срещаш грамотни хора, от които да се учиш на занаят.

За трудностите по пътя, за личното развитие и за това как се става добър професионалист, един разговор с Кристиян Симчев.

От доста години си свързан с курорта Боровец. Какво те накара да останеш да се реализираш тук и как започнаха първите ти стъпки в тази сфера?

Благодаря за поканата да гостувам на вашата медия. Да, наистина от много години съм свързан с курорта Боровец, макар че и доста години /десет сезона/ лятото съм работил и по нашето Черноморие. В интерес на истината не съм мислил, че ще се занимавам с хотелиерство, защото моето семейство са били винаги в тази сфера. Още от малък съм по хотелите и ресторантите. Представях си да се развия в съвсем друга насока, но след като завърших средното си образование баща ми ме записа на курс, въпреки моето желание, но реших да отида и ми стана доста интересно. От тогава до сега се занимавам единствено и само с хотели и ресторанти.

Защо избра хотелиерството за своя професионална реализация? И как стартира твоята кариера?

В град като Самоков няма много алтернативи, като се има предвид, че к.к. Боровец е на една ръка разстояние. А  може би това ми е вродено (смее се).

Започнах моята кариера в хотел ,,Роял’’, в края на 2005 г,  като барман-сервитьор. Чувствах се много добре и беше интересно за мен, все пак всеки трябва да помни откъде е тръгнал и кого е срещал по стълбата нагоре. След малко повече от година реших да се преместя в по-голям хотел. Отидох на интервю в х-л „Рила” за ОТЗ (отговорник търговска зала), но в крайна сметка тогавашният изпълнителен директор на х-л „Рила” Благовестка Томова, на която дължа много за моето развитие ми каза: ,,Виж какво няма да стане за ОТЗ, можем да ти предложим касиер-маркировач, а ако покажеш резултати ще видим”. Спомням си го сякаш беше вчера.  Макар и огорчен реших да приема и се амбицирах да покажа, че имам желание за израстване. След сезона ми предложиха длъжността ВФК (вътрешно фирмен контрол), която длъжност ми позволи да обхвана всички ресори в един хотел, което беше много важно за мен да се запозная със звена като ,,Хранене’’, ,,Рецепция’’, ,,Спа’’, ,,Техническа служба’’, ,,Хотелско домакинство’’. И така шест години – през зимния сезон в Боровец, лятото в Свети Влас. И така дойде пролетта на 2012 г., в която ми предложиха да стана F&B MANAGER на хотел „Paradise Beach” в Свети Влас.  След като мислих доста приех предизвикателството и изкарахме един страхотен сезон с много добри резултати. Тук е моментът да поздравя всички колеги, с които работихме и най-вече г-жа Валя Косева /изп. директор/ и моя много добър приятел и до днес Иван Петров /гл. готвач/. На следващият сезон – 2013г започнахме отново заедно, но малко след това трябваше да се завърна в х-л „Рила” и да приема другото предизвикателство да застана начело на отдел „Хранене”. Беше доста отговорно тъй като целият отдел беше над 100 човека. Срещнах доста трудности в началото, въпреки че бях доста запознат с хотела и неговите специфики. Да не забравяме, че трудно се гради екип, лесно се разваля. Тук е момента и да поздравя хората без, които нямаше да успея г-жа Благовестка Томова (изп.директор), г-жа Гергана Ихтиманска (гл.счетоводител), г-н Иван Пандурски (ВФК), г-жа Светла Методиева (маркетинг), г-жа Мария Костова (снабдяване) и разбира се всички бивши колеги, с които се чуваме редовно и поддържаме постоянна връзка. И така след доста години на 1 декември 2015 реших да поема по-друг път. Г-жа Евка Развигорова и г-н Георги Янакиев ми предложиха да бъда управител на х-л „Янакиев” и аз приех.

Защо точно в Боровец? Можеш ли да направиш един паралел между хотелиерството в курорта и на други места, където си бил?

Бил съм на доста места – Банско, София, Варна, Правец, Слънчев бряг, Несебър. Поддържам връзка с колеги, които са от водещите в бранша. Общо взето почти навсякъде методът на работа е един и същ.  Според мен тънкостта е в правилното подбиране на кадрите и добрата спойка помежду им. В този бранш няма АЗ има НИЕ това е моя теза, която следвам от самото начало. Дори да си най-добрият мениджър ако нямаш подходящите хора, с които да се градиш и да надграждаш, всичко се обезсмисля.

Има ли разлика според теб между зимен и летен туризъм?

Да, според мен има. Мое мнение, е че зимният турист е по – заможен и по претенциозен.

В тази връзка Боровец се старае да развива целогодишен туризъм. Не е тайна, че курортът възниква като летовище. Успява ли той да си върне старата слава, развивайки летен туризъм?

Мисля че Боровец не се нуждае от каквато и да било реклама. Самият факт, че е първият курорт, който има 120-годишна история, разполага с два двoреца, говори само по себе си. Това е място, на което човек може да отпочине и да се чувства добре както през лятото или така и през зимата. А също и през цялата година. Като самоковец, който е и израснал в него мечтая да го видя един ден чист, спретнат, с един европейски вид и с добре изградена инфраструктура. Мисля че доста хора от моето поколение, а и отпреди това ще ме подкрепят. Поздравления за общината за всичко, което правят за града, но мисля че е дошло и времето, в което трябва да се помисли и за курорта, тъй като доста самоковци изкарват прехраната си в него. В момента се извършва реконструкция на ВИК мрежата, подмени се осветлението, което намирам, че е едно добро начало.

Каква е тайната на добрия отзив от страна на клиентите към посещавания туристически обект, било то ресторант или хотел?

Наскоро спечелихме отличие на 100-те най-добри хотели в България, което е само на база отзивите на клиенти в канали като BOOKING и TRIPADVISIOR. Това е награда за целия екип. Имам възможността да ги поздравя за усилията през последните години. А тайната няма да я издам (смее се).

Има ли конкретно нещо, свързано с професионалния ти път, което ще остане завинаги в съзнанието ти?

Не са малко събитията, в които съм участвал. Спомням си един коктейл на царя по случай 100-годишнината на електроцентрала Siemens в двореца Царска Бистрица. Беше много вълнуващо и с доста високопоставени личности. Имаше добри отзиви и подаръци от Симеон Сакскобургготски. Няколко пъти сме посрещали правителството при много строги мерки за сигурност и много специфични изисквания. Да не забравя Европейската купа по ски, Дирекция на МВР, Конституционен съд и още куп др., придружени с благодарности,  които си  пазя вкъщи.

Как се става добър специалист в бранша?

С много труд, постоянство, сърце. Спомням си един мои преподавател, който на първата лекция ни каза следното: „Ако не ви идва отвътре, сбъркали сте мястото и университета”. Необходимо е да си в крак с последните тенденции в бранша. Всички знаем, че хотелиерството и ресторантьорството се развива постоянно. Една неблагодарна професия, всички се забавляват, а ние работим – няма празник, няма делник, но това сме си избрали. Благодарен съм, че до този момент съм срещал грамотни хора, от които съм взел много тънкости в бранша, както колеги от водещите вериги в страната така и учители в университета ,,Проф. д-р Асен Златаров’’, гр. Бургас.

Как се чувстваш в момента и какви са твоите амбиции в професионален и личен план?

В момента се чувствам добре на мястото, на което съм. Екипът и колегите са страхотни. Приеха ме добре. Получават се нещата, дано така да остане. Аз амбиции винаги ще имам, нормално е всеки да иска все повече и повече. Важното е да сме живи  и здрави. В личен план плануваме с приятелката ми, която също е в бранша, да отделим време за почивка. Все пак и ние се нуждаем от такава /смее се/.

 

 

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close