Интервю

Кристиян Здравков – най-младото лице на кметския стол

KristianАнна Манова

Местни избори 2015 приключиха, но дебатите около тях продължават. На дневен ред са лицата, които не са особено познати в политиката и тези избори са първата им стъпка в тази насока.

Едно от новите и най-млади попълнения в редицата на кметовете по села е Кристиян Здравков. Лицето на левицата се яви на балотаж в село Злокучане и вече е неговият нов кмет.  Той е само на 21 години, студент 3 курс във Варненски свободен университет със специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред”, с профил „Криминалистика”.

За младия Кристиян всичко започва малко на шега, но след като е приел вече предложението от страна на настоящия кмет Владимир Георгиев, заедно с цялата отговорност, той решава да действа за благото на родното село. Той е и от малкото млади хора, които не са асимилирани от големия град, а предпочитат да останат в малкото населено място, което за него се отъждествява с дома и да работи в посока на неговото развитие.

За проблемите и пътят за тяхното решаване, един разговор с новия кмет на село Злокучане Кристиян Здравков.

 

Престижно ли е да е си кмет?

За мен е чест да съм кмет на своето родно село. Не го приемам като нещо специално. Доволен съм, че хората от селото са ми гласували доверие и мисля да го оправдая.

Това, според Вас, професия ли е или начин да проектираш идеите за бъдещето на родното село?

Може да се каже, че е професия. За мен е важно да постигна нещата, които съм си намислил за родното село. Важно е, че живея в Злокучане, не смятам да се местя и ще работа я посока на това повече хора да останат да живеят в селото.

А от къде дойде предложението към Вас?

Първоначално коментирахме с приятели тази тема, дори беше малко на шега. Но след това получих сериозно предложение от страна на Владимир Георгиев, размислих и на следващия ден приех. И нещата започнаха да се получават. Няма да скрия, че бях негативно настроен спрямо политиката, но с течение на времето видях, че надежда съществува. Аз нямам политически опит, но сега ми предстой да натрупам. Следя какво се случва през последните четири години в града и как той промени облика си и смятам, че това е възможно да стане и в село Злокучане.

Имахте ли някакви опасения от страна на това, че сте толкова млад и дали ще успеете да спечелите доверието на живеещите в селото?

От начало смятах, че ще е по-трудно, отколкото се оказа. Разчитах на подкрепа от страна на моите приятели. Доста хора ми гласуваха доверие и съм им благодарен. И ще се види, че това, което съм казал не са били празни приказки.

Всяко село си има своите проблеми и специфики какви са те в село Злокучане?

Всички знаят, че най-големият проблем е този с подпорната стена на моста, която беше изградена по един некачествен начин преди около две години  се разруши. Това е най-трудната и важна цел. Дадена ми е дума, че ще се работи в тази насока в определен срок. Другото, което е важно за мен, е поставянето на камери в селото.

Коя е точка номер 1 от дневния ред?

Както вече споменах камерите и в течение на работата и стената на моста. Има и други важни неща, разбира се, като почистването на гробищния парк и подмяната на част от водопровода.

До каква степен кметовете на кметства могат да взимат самостоятелни решения и докъде се простират правомощията им?

Доста от нещата зависят от самите кметове. Сигурен съм, че ще получа помощ, имам уверението от страна на ОбС и кмета на Община Самоков.

Не е тайна, че средствата за селата все не достигат. Възможно ли е с минимални средства да се постигнат максимални резултати?

Да, възможно е. Ще разчитам и на доста хора с повече възможности, които от сърце ще помогнат на родното село.

Какво обещахте по време на предизборната си кампания?

Още от самото начало казах, че няма да обещавам нищо, а направо ще действам. С течение на кампанията все пак трябваше да се изговорят някои неща, които съм планирал да направя. Сигурен съм, че ще изпълня целите, които съм си поставил. Отворен съм към съвети по отношение на работата си като кмет.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close