Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Кристина Тотева: Да бъдеш гримьор изисква въображение

Aнна Манова

Имам удоволствието да ви срещна с едно младо, симпатично, 18-годишно момиче, което тази година завърши средното си образование в СУ „Отец Паисий”. И може спокойно да кажем, че от ученическата скамейка преминава в сериозния свят на възрастните. И като всеки един млад човек на нейните години е в търсене на най-подходящата форма на професионална реализация.

Кристина Тотева е самоковско момиче, което има огромното желание да подарява красота и самочувствие на дамите от различни възрасти чрез магията на грима. Тя е избрала пътя на креативността и по думите й за да станеш добър професионалист в гримирането се изисква доза въображение въображение и не на последно място да си експериментатор по душа. Желанието й е да се развива в тази насока и да следва успешно всички тенденции, но да ги прилага разумно върху дамите, в унисон с тяхната цялостна визия, индивидуалност и черти.

Тази година беше твоят абитуриентски бал, един от специалните дни в живота на всяко момиче. И няма как да не започна с това дали ти сама си направи своя грим, на какво се спря? И скъпо удоволствие ли е обръщането към професионалист?

Аз сама си направих грима за бала, защото знаех какво точно искам и имах възможност да си направя колкото си пожелая пробни гримове. Всеки предлага по различен начин услугите си. Определено не е най-евтиното удоволствие, но си заслужава, особено за важни поводи.

Кога започна да се интересуваш от всичко, свързано с грима?

Преди две години започнах да се гримирам най-вече от любопитство. Постепенно преоткривах все повече и повече части от рутината за един грим и интересът ми се засили още повече. Наскоро бях на професионален курс и може да се каже, че се занимавам професионално.

Защо избра точно професията на гримьор, а не по-популярните в момента – учител, счетоводител, икономист, юрист? Какво те привлече в гримирането?

Да бъдеш гримьор всъщност означава да бъдеш творец! Професията изисква доста въображение, творчество, а аз съм креативна личност и обичам да експериментирам с цветовете и продуктите.

Къде изучи основните техники в гримирането и има ли професионалист, чиято работа харесваш и би искала да следваш или да надградиш?

Изкарах курса си в София, в The Мakeup Academy. Определено има доста професионалисти в областта и с удоволствие следя гримовете, които правят. Желанието ми е да бъда все по-добра. Много е важно да се надгражда наученото, защото с всяка изминала година се изменят тенденциите, появяват се нови техники. Хубаво е един човек ако иска да бъде професионалист непрекъснато да се старае да се движи в крак с времето.

Кои са най-големите предизвикателства в професията?

Едно от основните предизвикателства е разминаването между желанието на клиентката да изглежда по определен начин и дали реално това, на което се е спряла, е подходящо за нейната форма на лице или форма на очите. Много трудна задача е да убедиш даден човек, че по различен начин нещата ще се получат значително по-добре. Прави ми впечатление, че малко хора се доверяват изцяло на професионалиста, по-скоро имат собствено мнение за нещата и как трябва да се случват.

В тази връзка е и следващият ми въпрос. Капризни ли са повечето дами, знаят ли точно какво искат? И всъщност имаш ли някаква конкретна дефиниция какво искат жените и какво харесват в грима?

Не бих казала, че клиентките са капризни. В повечето случаи предпочитат или сравнително лек грим или по-тежък. Колкото по-конкретни са в обясненията си, толкова по-лесно е да се пресъздаде желаното от клиентката. Най-често предпочитанията гравитират около кафявите или черните нюанси под формата на опушен грим.

Напоследък в youtube все повече популярност набират дами, които предлагат грим уроци и съвети за красота. Мислиш ли че това е удачен начин и би ли си направила собствен канал с препоръки и насоки в грима? 

Мисля че е добро начало, ако искаш да се гримираш сам. Но не и ако желанието ти е да се развиваш професионално. В повечето клипове не ти обясняват, че даденият грим може би няма да отива на всеки тип лице, кожа, очи и реално да стои добре на всеки. Често видеата им са спонсорирани от дадена козметична марка, която не винаги се оказва практична или масово достъпна. За момента не бих си направила подобен канал.

В грима както в модата има трендове и тенденции. Какво е актуално за лято 2018? И кой грим си остава класика във времето?

Тази година на мода е блясъкът. В грима се среща доста бляскав хайлайтър и металически устни. Класика винаги остават издължената очна линия и червеното червило.

Кои според теб са най-често допусканите грешки в гримирането? Дали това е неподходящият избор на продукти, силният ежедневен грим, тежката очна линия, тъмното червило…?

Една от големите грешки е това, за което говорихме до този момент, а именно че се следят видеата за грим в интернет, които често не са практични в реалния живот, или изобщо не стават за ежедневна употреба. Въпреки всички тенденции, е хубаво продуктите които използваме да са според типа на нашата кожа. Доста често модерните продукти са правилните за нас и следователно не винаги изглеждат добре нанесени на нашето лице.

Ти самата гримираш ли се всеки ден?

Не се гримирам всеки ден. Често давам почивка на кожата си, за да може да диша.

И все пак когато решиш да си направиш ежедневен грим колко време ти отнема и какво включва той? Има ли задължителни компоненти, които препоръчваш особено за лятото?

Ежедневният ми грим е доста прост и не ми отнема повече от половин час. Той включва лек фон дьо тен, по-лека сянка за очите, спирала, подчертани вежди, малко руж и  гланц за устни, или хидратиращо червило.

Кога смяташ, че  приемливо едно момиче да започне да се гримира?

Възможно по-късно. Все пак дори да използваме най-хубавата козметика, кожата може да се изтощи бързо при едно грешно действие. Затова моята препоръка е да се използва козметика според нуждите на съответния тип кожа. Наистина е от изключително значение.

Какви гримове носиш в дамската ти чанта?

Не нося много, но винаги имам коректор, молив за вежди и гланц за устни.

Имаш ли своите малки хитринки за красота? И би ли споделила някои от тях с нас?

Не знам дали са хитринки, но обичам да почиствам максимално кожата си. За тази рутина са нужни повече почистващи продукти и винаги за финал си слагам маска за лице.

Скъпа или бюджетна козметика? Какви са предимствата и недостатъците? Давала ли си безумно много пари за козметичен продукт, който обаче се оказва разочарование?

Разбира се има както много качествени продукти на достъпна цена, така и скъпи продукти, които не стават. Тук действа принципът проба – грешка, защото ако не опиташ няма как да знаеш.  Един бонус е, че винаги можеш да потърсиш ревюта на продукта в някой блог, където знаеш, че не е спонсориран да говорят само хубави неща.

Ако трябва да споменеш три основни продукта, с които всяка една жена може да постигне добър ежедневен грим, кои ще са те?

Продуктите, които са задължителни са руж, червило и спирала. Само с употребата на тези продукти може да се получи доста естествен и здрав вид, особено ако е рано сутрин.

И на финала – къде могат да те намерят дамите?

Могат да ме намерят в салон за красота „Нина“ или във фейсбук Make-up by Kristina Toteva.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close