Регионални

Крие ли опасност стената на язовир „Бели Искър”?

Анелия Балабанова

Изненадващо или не поредната среща, свързана със състоянието на стената на язовир „Бели Искър”, разбуни духовете. След нея се появиха коментари, че се насажда излишно напрежение сред обществеността. Както гласи народното поверие обаче на страха очите са големи. Свеждайки го до конкретния казус, може да се каже, че презастраховката е по-добрият вариант. Факт, е че язовирната стена не е в добро състояние, каквото беше и становището на ангажираните институции, както и това, че водното ниво се поддържа в изкуствено занижаване и в момента е на около 50%. Това потвърди и кметът на селото Крум Георгиев.

Причината –  ако се достигне целият воден обем не се знае какви биха били последствията. „Освен това там е сеизмична зона и може да стане някоя голяма авария. По-добре е сега да се търсят начини и вземат мерки, отколкото после да питаме кой е виновен и защо стана така” – коментира още той. Времето, в случая и водата оставят неминуемо следи. Няма как и да е иначе. „Бели Искър” е едно от най-старите хидротехнически съоръжения в България. Строителството му започва през 1939 година и окончателно завършва през 1945 година. Предназначението на язовира е да събира повърхностните води във водосборната зона (основно тези от топенето на снеговете в периода април-юли и от есенните дъждове) и да компенсира лятното и зимното маловодие. При пълен воден резервоар, ширината на водоема е около 530-600 m, дължината е 2 800 m, а площта на водната повърхност е около 850 000 m2. По отношение на язовирната стена трябва да се спомене, че е първото толкова масивно съоръжение за времето си: кубатурата ѝ е 216 000 m3 бетон и 10 000 m3 зидария. За предпазване от разрушения поради честото замръзване и размразяване на водите, язовирната стена е подсилена с 60 cm гранитна облицовка.

Нещата към днешна дата изглеждат доста по-различно. Определено състоянието на стената губи тревога и това се твърди не за да се насажда напрежение, а да се вземат мерки. Сигурно има хора, включително и от жителите на Бели Искър, за които това не е повод за притеснение. Само, че по-голяма част се страхуват за сигурността, живота и имуществото си и затова говори сформирания Инициативен комитет с председател Иван Терзийски. Инж. Ганчо Хитров – председател на Националния комитет за подобряване водоснабдяването на България /НКПВБ/ също е алармирал многократно за проблема.

„Доколкото знам проектът се отнася за цялата стена и има два етапа. Първият е изпълнен, но другият, който е по-важен се бави. Същевременно циментът е корозирал вече” – информира кметът на Бели Искър Крум Георгиев като внесе яснота относно актуалната ситуация на проблема.

Най-важните сигнали по отношение състоянието на водоема и евентуалните мерки идват от МРР и Областна администрация. Както вече ви информирахме, че дни преди да бъде освободена като областен управител, Росица Иванова даде окончателно решение на спорния въпрос за собствеността. Поддръжката на язовир „Бели Искър” е ангажимент на концедента Столична община и концесионера „Софийска вода” АД. Имаше и индикации от страна на Прокуратурата, че е готова да се задейства във връзка с казуса. Говорейки отново за конкретика, трябва да се знае, че язовир „Бели Искър” се намира на 75 км от София и осигурява около 20% от питейното водоснабдяване на столицата като служи за допълващ обем на основния водоизточник, язовир „Искър”. На поведената миналата седмица пресконференция представителите на Инициативния комитет поискаха да бъде свикан Експертен съвет, който да избере един от предложените варианти и това да стане до 20-ти март. При наличието на вече избран проект до 30-ти април да бъде проведен конкурс за изпълнител. Идеята е да се използва активния строителен сезон. Ако това не се случи отново на преден план излиза възможността за гражданско неподчинение.

Относно твърденията за опасността от състоянието язовирната стена. Те може да са преувеличени или пък съвсем основателни. Всъщност какво значение има дали водата ще стигне за 10, 20 или 30 минути до селото? Кой може да съди хората, че се притесняват, макар и излишно? Дори и преувеличено, важно е дори чисто превантивно да се предприемат действия и един път да сме преди събитията. „Съгласно експертното становище, с което разполагат и във ВАП, състоянието на язовир „Бели Искър” не е предаварийно, а технически неизправно, частично работоспособно, което изисква ограничаване на натоварването и ремонтно-укрепителни дейности” – коментира Ася Петрова – зам.-главен прокурор при Върховна административна прокуратура. Според информацията, която тя оповести в публичното пространство 2400 язовира в страната са в неизправно състояние, а 81 в предаварийно по данни на Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор. Съгласно закона, язовирите в предаварийно състояние трябва да бъдат принудително изведени от експлоатация. Имаме достатъчно показателни случаи за проявено безхаберие от страна на държавата и институциите.  Защо да не се опитаме да предотвратим пореден такъв без някой да трупа пари и дивиденти на гърба на човешкото нещастие?

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close