Долна Баня

Крепостта “Стенос” при прохода “Траянови врата” отново оживя след реставрация

stenos (1)Любомир Кузев         

В навечерието на паметната дата 17 август 986 година, когато проходът “Траянови врата” влиза в историята ни с голямата битка и победа на Самуиловите воини и поражението над византийския император Василий ІІ при крепостта “Стенос”, кметът на община Костенец Радостин Радев официално преряза трикольорната лента и откри най-новата историческа забележителност за посещения от наши и чужди туристи.
На церемонията присъстваха стотици жители от община Костенец и гости от съседните Ихтиман и Долна баня, а сред официалните гости бе Тихомир Стойчев – секретар по външната политика при президента на Република България, както и представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, на Съюза на възпитаниците на Н.в. училища – ШЗО и РВГ и на националната асоциация “Сигурност”.
Участие в тържественото откриване на реставрираната крепост “Стенос” в прохода “Траянови врата” взеха и кметове и кметски наместници от община Костенец, общински съветници и представители на политически партии, общественици.
Тържествен водосвет отслужиха архиерейският наместник на Ихтиманска духовна околия ставрофорен иконом Йосиф Серев и енорийският свещеник на град Костенец ставрофорен иконом Георги Георгиев.
В приветственото си слово, кметът на община Костенец Радостин Радев заяви, че гордост и чест за всички е официалното откриване на крепостта “Стенос” при прохода “Траянови врата” след приключилите дейности по нейната консервация и реставрация.
Той добави, че не е забравен подвигът на цар Самуил – гордост и памет българска. Прочутата битка тук преди 1 029 година е несъмнено една от най-великите битки в българската история, защото именно при нея се проявяват най-добрите качества на българската войска и големите стратегически и пълководчески умения на нейния предводител цар Самуил.
Реализирането на проекта “Развитие на културното наследство на община Костенец, чрез възстановяване и популяризиране на крепостта при прохода “Траянови врата”, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, който бе на стойност 3 714 хиляди лева, е от изключително значение за общината и селищата от района. Самият проект дава възможност да се осигури целогодишен приток на туристи, да се ангажират специалисти, както и да се разкрият нови работни места. По този начин ще се възроди и рекламира местното културно и историческо наследство, както и развитието на местния туристическия продукт.
В заключение костенският градоначалник пожела не само повече спечелени и реализирани проекти, но и повече спечелени Самуилови битки в името и за доброто на хората от общината.
По предложение на общинската организация на Съюза на запасните офицери в град Костенец, кметът на община Костенец Радостин Радев бе обявен за почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, като получи лично от полк. о.з. Чавдар Петров – заместник- председател на СОСЗР своята членска карта и почетна грамота.
За посетителите и гостите на историческия обект е изграден по проекта нов туристически информационен център и панорамна изгледна площадка на склона срещу крепостта. Реконструирани са пътните участъци, осигуряващи връзката с пътя Ихтиман-Костенец и автомагистрала “Тракия”, пътят за манастира “Възнесение Господне” /Св.Спас/, изграден е паркинг за посетителите и две екопътеки, свързващи град Момин проход с крепостта и манастира.
След официалното откриване за всички присъстващи впечатляващ концерт-спектакъл направиха професионални и местни самодейни колективи и изпълнители, пресъздаващи исторически моменти от времето на цар Самуил, та до наши дни, а финалът бе общото изпълнение от артисти и публика на “Многая лета!”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close