Политика

„Крачещият билборд” ни дойде на крака. Слатински – един колоритен образ в ролята на кандидат за кмет

slatinskiАнна Манова

Този политически сезон е доста пъстър, погледнато откъм личности, взели участие в листи и такива, които са претенденти за кметския стол. Един такъв цветен и колоритен образ е Димитър Слатински. Той е кандидат за кмет и общински съветник от „Българска радикална левица”. Неговата агитация протече под формата на „крачещ билборд”, като вероятно често сте го засичали покрай агитационните шатри на различните политически опоненти, „въоръжен” с магнетофон и апарат.

Неговата кампания, както самият той се изразява, е просеща, а водещ негов слоган е „Купувайте и продавайте, па дано не ви фанат”. Димитър Слатински е познат в град Самоков като един от най-големите радетели на идеята в града да има кино. И макар приеман доста не на сериозно, заради своите чудатости, той държи най-много на тази си своя идея. Завършил е Българска филология и има контакт с доста лица, познати от малкия екран, тъй като има и един учебен семестър в НАТФИЗ. Кандидатурата му за кметския стол идва отново като продължение на тази негова нестихваща във времето страст, която така или иначе остава несбъдната.

В деня на изборите нашият екип проследи вота на всички желаещи претенденти за кметския пост. Но не успя да улови как гласува Слатински. И както се казва в една позната поговорка, когато Мохамед не отиде при…, така Слатински, „крачещият билборд”, както той се самоопредели в нашата редакция, дойде сам при нас. Всъщност до момента на нашия разговор той не беше дал гласа си в ОУ „Св. Св. Кирил и Методи”, където би трябвало по право да гласува. На въпрос защо не го е направил Слатински отговори следното: „Колебая се. Имам още време да реша. Тези, които имат пари, имат право да говорят. А откъде са им парите? На някои от плочки и бордюри, а на други?” А появата му на местни избори 2015 е продиктувано от личното му желание да има кино в града – „Воден съм от личното ми желание в Самоков да има кино, както е казал Ленин навремето, че за него от всички изкуства най-важно е киното”.

Кампанията на този колоритен образ протича, просейки и продавайки стари вестници. А като внушение за него е важно не какво е искал да каже, а как казаното е възприето от хората. Като финансирането за т.нар. му „кампания” е изцяло от майка му и се изразява в 400 лв. С част от тях той си е закупил цветен принтер за нуждите му да прави различни агитационни материали тип „хоум мейд”. Слатински изрази поетично благодарността, към човека, който му оказва безрезервна подкрепа, а именно майка му:

“Благодаря ти, мамо, за всичко!

Ний може да имаме много жени,

но една ще ни обича

истински:

тази, която ще ни измени,

щом превърнем в пари мечтите си” – Стефан Цанев.

А извън поезията, която напълно си противостои с днешния ден и изборите, той каза, че не очаква изненади.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close